Не мийте за повторно използване съдове и прибори за еднократна употреба


Не мийте за повторно използване съдове и прибори за еднократна употреба
Снимката е илюстративна
31 Юли 2023, Понеделник


Интервю с инженер-химика Анна Иванова за това има ли безвредна пластмаса и как да я разпознаем

Автор: Десант

- Има ли безвредна пластмаса и как да я разпознаем?

- Според повечето законодателства в света, на всяко пластмасово изделие трябва да са постави знак, който носи информация от каква пластмаса е направен продуктът. Това особено стриктно се отнася за изделията, направени от РЕТ (1), полиетилен с висока плътност (2), полипропилен (5) и полистирол (6).

Номерата показват от каква пластмаса са изработени изделията, обикновено са оградени в триъгълник, наричат се кодове за рециклиране и са международен знак.

- За какви изделия се използва материалът РЕТ?

- Поставеният под номер 1 PET (или PETE) е материал, одобрен като безопасен за използване при директен контакт с храни в ЕС, в САЩ, както и от съответните здравни агенции в целия свят.

Приложението на PET в продължение на десетилетия при храните, напитките, във фармацевтичния и медицинския сектор е доказателство за безопасността и поливалентността на този материал. От него се прави посуда за еднократно ползване: чинии, вилици, лъжици, чаши. Те са удобни за градински празненства и детски рождени дни и са безопасни. Повечето бутилки за вода и за безалкохолни напитки, както и меките опаковки за кетчуп и други хранителни продукти също са направени от РЕТ.

Трайността на тези опаковки е не повече от година, затова изхвърляйте останалите от минали празници съдове – те вече са остарели. И още: те наистина са еднократни, не ги мийте за повторна употреба. Материалът за тези изделия е безопасен, ако се използва по предназначение. Затова използвайте ги еднократно!

- Потенциалните вреди върху здравето на потребителите най-често се свързват с наличието на съединението BPA (бисфенол A) в опаковките за храна. Кажете ни повече по въпроса.

- BPA може да се открие в много общи потребителски стоки като прибори за многократно употреба, спортно оборудване, компактдискове и др. Епоксидните смоли, съдържащи BPA, се използват например за покриване на вътрешността на водопроводни тръби и на някои контейнери за храни и напитки, за да се увеличи техният срок на съхранение и за да не придобиват храните или напитките метален вкус.

Бисфенол A е класифициран в ЕС като вещество, което има токсични ефекти върху човешката репродуктивна способност. Ето защо от 2018 г. насам всички производители, вносители или доставчици на BPA трябва да класифицират и етикетират продуктите, съдържащи съединението. BPA е в списъка с кандидат-вещества за разрешаване съгласно Регламента REACH, тъй като е токсичен за репродукцията и поради неговите свойства — за разрушаване на ендокринната система.

За всички вещества, включени в списъка, потребителите имат право да попитат доставчика на всеки продукт дали съдържа BPA в концентрация над 0,1 %. Ако случаят е такъв, доставчикът трябва да предостави тази информация в рамките на 45 дни от искането, както и достатъчно информация, за да позволи безопасната употреба на продукта от потребителите.

- Защо РЕТ остава най-доброто решение за опаковане на хранителни продукти и вода?

- Вече посочихме безопасността на РЕТ по отношение на здравето. Например един от най-чистите продукти на пазара, каквато е изворната вода, се предлага в бутилки от РЕТ.

По отношение на опазване на околната среда PET е единствената пластмаса в света, която позволява една бутилка напълно да бъде рециклирана и отново да се превърне в изделие. Ето защо тя е и единствената със символа #1 върху опаковката, което я прави лесно разпознаваема.

В заключение можем да допълним, че PET е инертен материал и не отделя замърсители в околната среда, което в комбинация с неговата рециклируемост означава, че на практика няма пряко въздействие върху планетата, когато се събира разделно и се рециклира.

В момента около 58% от бутилките в Европа се рециклират. До 2029 г. поне 9 от 10 PET бутилки ще бъдат събрани за рециклиране.


В категории: Новини , Интервю

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки