Една художничка в плен на морето, лятото и усмихнатите сюжети


Една художничка в плен на морето, лятото и усмихнатите сюжети
28 Юли 2023, Петък


Вернисажът на Сияна Струнчева във Варна представя нейнинте дългогодишни търсения през различни сюжети, техники и материали на изменчивата природа на морето и на взаимовръзката му с човека

Автор: Светослава Георгиева

Съвременният морски пейзаж е предизвикателство за всеки автор, от XVII до XIX в. маринизмът е доминираща форма. За да рисуваш морето, за да рисуваш хората, свързани с морето, трябва да ги познаваш, да вникнеш в ефимерността на тази красота, да умееш да се засмееш, с усещането за морски въздух, вятър, слънце и ухание на риба.

Художничката Сияна Струнчева представя това лято във Варна едно дългогодишно търсене през различни сюжети, техники и материали на изменчивата природа на морето и на взаимовръзката му с човешкото присъствие. 

Нейният вернисаж ще е на 4 август от 18:00 - 22:00 ч. във варненската Under One Roof  на ул. Околчица 10. Куратор на изложбата е Светослава Георгиева.

Сияна работи на ръба на конвенционалното, фигуративната й работа е ясна, с недвусмислено послание, там където портрета среща пейзажа и всичко отразява една реалност, която е повече от реалността, която виждаме в действителност, алегорична и въздействаща, диктувана от нашето подсъзнание.

Очакването на жената на брега, познат сюжет, но разказан оригинално и със закачка, вятъра, фаровете, гларусите, които са „въжеиграчи“ или пеят със стар грамофон в „двуглас“, с малката „Капитан на флотилия Мечти“ и младия „Гларус“ с моряшка фланелка.



Пренасяме се не само на плажа или в морски град, по тънкия спомен за детството и лежерността на деня, където има цветни риби, рапани, камъни и всъщност има... лято.

Лятото е щастието за нас, човеците на съвремието, ние които живеем с предразсъдъците, претенциозността си и липсата на бавно и дълбоко дишане.



Тази изложба е такава, живописта е лека, жизнерадостна и без претенции, сюжетите ни карат да се усмихнем неволно, защото се сливат с града ни отвън, всичко е толко естествено и неподправено.

Сияна Струнчева е развила своята артистична практика с едно много стабилно отношение към дух, традиции, бит, като използва за основи рамки от стари прозорци, старинни долапи, естествени материали като дърво, камък, хартия, канап. Експериментът в наслагването на материали и техники, търсенето на една по-различна визуалност е типична за работата й. Докато търси и намира.

Художничката е магистър по „Педагогика на обучението по пластични изкуства“, специалност „Живопис“ в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“. Има интереси в областта на художествената фотография, илюстрацията, графичния и уеб дизайн. Като артист работи и в различни графични техники.

Участва активно в групови международни, национални и регионални конкурси и форуми на изкуството, има илюстрации в печатни издания.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки