Новият том на Известията на русенския музей е посветен на наследството на Средновековието в Иваново и Червен


Новият том на Известията на русенския музей е посветен на наследството на Средновековието в Иваново и Червен
28 Юли 2023, Петък


Изданието предлага няколко раздела, свързани със скалните обители и средновековния град

Автор: Десант

Излезе от печат том XXVI от Известията на Регионален исторически музей – Русе, озаглавен „Иваново – Червен – Търнов“ – наследството на Средновековието“.

Изданието е следствие от проведената през 2021 г. едноименна научна конференция, ознаменуваща няколко годишнини: 800 години от основаването на Скалния манастир „Св. Архангел Михаил“ при с. Иваново от св. Йоаким Търновски, 150 години от създаването на музея във Велико Търново, 110 години от началото на археологическите проучвания на средновековния град Червен, 1100 години от кончината на светия отец Антони от Крепченския скален манастир и в памет на изследователя Стоян Йорданов от Русенския музей.

Форумът с международно участие се проведе под патронажа на Националния комитет на Република България за ЮНЕСКО.

Книгата съдържа 27 публикации на учени от музеите в Бургас, Силистра, Русе, Търговище, Плевен, Севлиево, на представители на Националния археологически институт с музей при БАН, Софийски университет, Пловдивски университет, Великотърновски университет, Кирило-Методиевския научен център, художници и реставратори.

Изданието предлага няколко раздела, свързани със скалните обители, средновековния град, средновековния свят и интерпретации на Средновековието. Последният раздел е посветен на паметта на археолога и един от бившите директори на Русенския музей Стоян Йорданов.

Новият том на Известията на Регионален исторически музей – Русе може да бъде намерен в библиотеката на музея или закупен от музейния магазин на пл. „Батенберг“ 3.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки