Токов удар, предизвикан от лятната буря през нощта, е довел до измиране на есетрите в русенския Екомузей


Токов удар, предизвикан от лятната буря през нощта, е довел до измиране на есетрите в русенския Екомузей
Снимка: РИМ-Русе
27 Юли 2023, Четвъртък


Електрическите предпазители са изключили и всички животоподдържащи системи са излезли от строя

Автор: Десант

Есетрите в аквариума на русенския Екомузей умряха. Лятната буря от снощи е предизвикала токов удар, в резултат на което електрическите предпазители са изключили, а всички животоподдържащи системи са излезли от строя.

До момента такъв прецедент в музея не е настъпвал, поради което специална комисия обследва електрическите системи, съобщават от пресцентъра на културната институция.

В четвъртък сутринта екипът, който поддържа аквариумите, с потрес открива есетровите риби с кореми нагоре. Сред екземплярите има чига и руска есетра.



Експертите са на мнение, че кислородът в аквариума се е изчерпал, тъй като е спряла системата за циркулация и аерация на водата.

В аквариума с есетровите риби има и една малка червеноперка, която е останала жива. В останалите аквариуми всички риби са живи.

Есетровите риби са живели във времето на динозаврите, а от десетилетия уловът им в Дунав е забранен, тъй като популацията е много малка. Поради тази причина есетрите имат специално място в разказите на Екомузея, тъй като те показват крехкото равновесие в природата. Дори този странен инцидент показва тяхната уязвимост и необходимостта от грижи за опазването на този изключително ценен животински вид.

Есетрите в Екомузея са от 2014 г., а сега предстои да се намерят нови екземпляри от развъдници за този вид риби.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки