Вълнуващо „Завръщане към корените“ в боляровското село Попово


Вълнуващо „Завръщане към корените“ в боляровското село Попово
Снимки: Авторът
27 Юли 2023, Четвъртък


Тук се е родил славният Индже войвода

Автор: Поч. доц. д-р Мария Колева-Гюлеметова

На 22 юли в боляровското село Попово се проведе втора поредна среща под наслов „Завръщане към корените” по инициатива на сдружение „Индже воевода”.

Завръщането към корените е изключително важен въпрос за българското общество, разкъсвано между история, традиция и памет и неясната ценностна система на европейската интеграция.

Всеки народ има свои места на памет, които приема за неразделна част от националната и краеведската си идентичност и които са изключително важни днес, когато мобилността на младото поколение е особено интензивна и връзките със семейната среда и родовата памет се прекъсват твърде бързо.

Община Болярово е една малка териториална единица на карта на България, за сметка на това със своя силна специфична природа, история, традиции, ценностна система и трансгранично географско положение. 

Нейното богато историческо минало вдъхновява младото поколение. Историческите герои като Стефан Караджа, Индже войвода и други герои, загинали по време на войните за национално освобождение, са доказателство за  борческият дух на хората от този край.

Въпреки дългогодишните научни спорове, благодарение на записките на учителката Янка Милчева и изследванията на доц. М. Петров и други, чрез събрани исторически източници се доказва че село Попово е родно място на славния Индже войвода.

През годините населеното място дава на света много учени, изявени учители, лекари, инженери, спортисти и др.

По време на централизираната планова икономика и социализма то е известно като републикански първенец по производство на пшеница, ечемик, царевица, памук, тютюн и други култури. В онова време, по данни от 1956 г., населението му наброява  около 3000 души.

След демократичните промени и преход към пазарна икономика хиляди села в този край на България променят катастрофално облика си. Малки и по-големи населени места, включително и Попово, остават почти без социални услуги: липса на училище, редовен транспорт, здравна служба и др., което затруднява живота в тях и младите семейства не се задържат по родните си места.

Затова събирането на пръснатите по света поповци на такава родова среща е изключително значимо събитие.

След извършването на водосвет за здраве в местния храм „Св. Георги”, присъстващите - и домакини, и гости, поднесоха венец и зветя пред барелефа на Индже войвода в селото.



Мил спомен от миналото възкреси възстановката на обичая „Пеперуда”. Молебен за дъжд бе извършен в Поповската река от децата на село Попово, подготвени от Радка Камбурова, Недка Станева и Стоянка Джевизова под съпровод на музиканти от с. Мамарчево.

Водещите на празника Радка Камбурова и Стойко Андонов припомниха чрез песните за Индже за  неговия героизъм. Последваха изпълнения на самодейци от селата Воден и Стефан Караджово, напътствани от Атанас Георгиев – ръководител на група за автентични песни и танцов състав,който също се включи в програмата със свое солово изпълнение.



С огромна любознателност домакини и гости разгледаха етнографската сбирка, създадена от инициативен комитет на сдружение „Индже воевода” по време на първата среща през 2022 г. 

Както споделям в започната си книга „Завръщане към корените”, не зная дали е носталгия по родното и най-ранните детски години, но зная, че с годините това чувство все повече се засилва, а липсата на най-близките хора те кара да намериш, макар и броени часове, за да си там – в родното, и спомените да те връхлитат, редувайки различни епизоди от живота ти.


В категории: Новини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки