Как меч от времето на Първите кръстоносни походи се е озовал на морското дъно


Как меч от времето на Първите кръстоносни походи се е озовал на морското дъно
Снимка: Shlomi Katzin/IAA
25 Юли 2023, Вторник


Той е открит от водолаз по крайбрежието до планината Кармел в Израел

Автор: Десант

Археолози откриха на морското дъно в Израел меч на около 800 години, за който се предполага, че е изгубен в морето от някой кръстоносец по време на бой.

Според публикация в The Times of Israel, острието е намерено още през 2021 г. от водолаза Шломи Катцин на крайбрежието до планината Кармел. То било гъсто покрито с раковини и молюски. При анализа му, направен в лаборатория, учените са използвали суперсъвременно рентгеново оборудване. То позволило да се погледне под покрилата острието кора, без да се стига до съприкосновение с него. 

Това покритие послужило като прекрасна естествена защита и буквално консервирало древния предмет. Той е изработен от желязо и без такава защита би оцелял до наши ни силно повреден от процесите на окисляване. 

Експертите идентифицирали в находката като старинен меч. Тяхната хипотеза е, че оръжието е паднало във водата по време на ожесточеното морско сражение между кръстоносци и мюсюлмани, жители на крайбрежните градове.

„Всичко сочи, че мечът се е озовал във водата по време на бой. Заради високата си стойност мечовете обикновено се държали в ножници. Но в дадения случай е намерен само меч. Затова смятаме, че е паднал в морето по време на битка, възможно е дори заедно с притежателя си - смята д-р Йопе Хоскер от израелската Служба за управление на старините (IAA). 

Запазеното лезвие е дълго 88 см и широко 4,6 сантиметра. Това е европейски меч с острие от XII в. и ръкохватка от XIII век. Рентгеновото изледване показва, че то е било леко огънато преди да се озове на дъното. Това също говори в полза на версията, че мечът е паднал във водата по време на бой. 

Европейският средновековен меч е бил дълъг и прав и се използвал за нанасянето на пробождащи и режещи удари, отбелязват изследователите в статия, публисувана в списание Atiqot. Мечовете в ислямския свят от този период имали извити остриета

„Вероятно този меч е бил използван от воин кръстоносец, който се установил по тези места след Първия кръстоносен поход и е станал един от основателите на Йерусалимското кралство през 1099 г.“  - предполага Якоб Шарвит, директор на отдела за морска археология при IAA.

По думите му, отчитайки известните от няколко исторически източника данни за кръвопролитни сражения между кръстоносци и мюсюлмани, може да се очаква, че са се запазили много такива мечове. Но на практика се намират само фрагменти от тях, а цели мечове се срещат много рядко. 

„Досега в Израел са намерени само седем меча от въпросния период, при това голяма част от тях е намерена в морето“ - допълва Шарвит.


В категории: Археология , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки