Британски студенти карат лятната си практика по археология на разкопки в селищната могила при Бъзовец


Британски студенти карат лятната си практика по археология на разкопки в селищната могила при Бъзовец
Снимка: РИМ-Русе
25 Юли 2023, Вторник


Праисторическият обект разкрива начините на обитаване от древните земеделци в селища край река

Автор: Десант

Шестима студенти от Обединеното кралство ще изкарат лятната си практика по археология в Русенския край. В продължение на месец младите хора и техният надзорник ще участват в археологически проучвания на праисторическата селищна могила при с. Бъзовец. Ръководител на разкопките там е д-р Димитър Чернаков. 

Британските студенти започват работа на важен обект, който разкрива начините на обитаване от древните земеделци в селища край река. Те вече имат опит от предишни включвания в археологически проучвания. Едни от тях учат в Кентърбъри, други в Ливърпул и Абърдийн. Един от студентите е участвал в разкопките на Тримамиум през миналата година и познава Русе.

Във времето на пребиваването им в България бъдещите британски археолози ще осъществят и поредица от пътуващи обучения – до Варна, до Ивановските скални църкви, както и градски тур из русенските музеи. Предвижда се кратък курс по български език, както и представяне на историята на страната, региона и начина на живот по Долен Дунав.

Повече от десет години Регионалният музей в Русе посреща британски студенти на свои археологически обекти. Сътрудничеството с европейски организации и вузове подпомага както студентите им в процеса на усвояване на практики за теренни проучвания, така и споделянето и интерпретацията на местното наследство.


В категории: Добри Вести , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки