ЕК се кани да удължи срока за използването на опасен хербицид


ЕК се кани да удължи срока за използването на опасен хербицид
Снимката е илюстративна
24 Юли 2023, Понеделник


Продължават споровете дали глифозатът, известен у нас повече като „Раундъп“, вреди на хората и пчелите

Автор: Десант

Европейската комисия подготвя предложение да се одобри от държавите членки на ЕС използването на спорния хербицид глифозат, пише „Политико“. 

Неотдавна Европейската агенция по безопасност на хранителните продукти (EFSA) оповести, че препаратът е безопасен и изрази мнение, че пестицидните продукти на основата на този хербицид, както и преди, съответстват на установените изисквания за безопасност в европейското законодателство. 

Припомняме, че за последно ЕК одобри за използването на хербицида в ЕС през 2017 г., но само за още 5 години след много протести и спорове, а на 15 ноември 2022 г. го удължи с още 12 месеца до 15 декември 2023 г.

Препаратът е въведен в употреба от американската компания за семена „Монсанто“ през 70-те години на миналия век и става един от най-широко използваните унищожители на плевели като „Раундъп“. 
През 2000 г. патентът на „Монсанто“ върху молекулата на глифозата изтича и от тогава на пазара се появяват стотици препарати с това активно вещество, но с други имена.

През 2016 г. от Световната здравна организация (СЗО) класифицират веществата глифозат (Glyphosate), malathion и diazinon като „вероятно канцерогенни“. Изследване на Катедрата по интегративна биология към Тексакския университет в Остин от 2018 г. показва, че глифозатът вреди пряко на пчелите, като създава дразнения в червата на насекомите и унищожава част от чревните им бактерии. Следствие на това отслабва имунната им система, което често води до смърт.

Сегашните заключения на Европейската комисия са пълвата крачка за одобрението на химичното вещество за нов стандартен 15-годишен период. 

Когато неотдавна този месец EFSA публикува кратко изложение с предстоящите си изводи за това, че използването на глифозата в селското стопанство не е „критичен проблем“ за здравите хора, животните и околната среда, екологичните групи и „зелените“ депутати квалифицирата тези изводи като „шокиращи“. Те обвиниха органа по конкрола на безопасността на хранителните продукти за пристрастен.

На 11 и 12 юли ЕК представи документа на националните представители в Постоянния комитет по растенията, животните, хранителните продукти и фуражи  (SCOPAFF). През септември те ще възобновят обсъждането на въпроса за повторното разрешаване на глифозата. Гласуването се очаква да е през октомври. 

До края на юли се очаква EFSA да публикува всичките си изводи, а от края на август до средата на октомври — и всички справочни документи. 

Екологичната неправителствена организация PAN Europe изпрати на шефа на EFSA Бернхард Урл петиция, в която се твърди, че изводите нарушават правилата на ЕС и подрива „утвърдените“ мнения за рисковете за здравето и околната среда, свързани с глифозата.

Организацията обвинява Комисията, че се кани повторно да разреши употребата на това средтво за борба с плевелите без ограничения, независимо, че то не съотвества на критериите на Евросъюза по отношение дащитата на здравето, като се отклони всякакъв обществен контрол върху него.  


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки