Будилникът и джобният часовник, на главния равин на Силистра Давид Ааронсон дариха на русенския музей


Будилникът и джобният часовник, на главния равин на Силистра Давид Ааронсон дариха на русенския музей
Снимка: РИМ-Русе
24 Юли 2023, Понеделник


Музейни ксперти проучват на терен живота на еврейската общност в дунавския град

Автор: Десант

Дарение на предмети, принадлежали на еврейската общност в Силистра, получи Регионален исторически музей – Русе. Това са будилник и джобен часовник, собственост на главния равин на Силистра Давид Ааронсон, молитвеник и шофар – духов инструмент, направен от рог на овен, с който, според дарителя, е било известявано идването на Новата година при евреите, което обикновено се случва между 16 и 23 септември.

Предметите са подарени от Хаджи Огнян Георгиев от Силистра, който бе и един от основните информатори, споделил спомени за местната еврейска общност – всекидневие, празници, практики и пространства, които населяват.

Теренното проучване за живота на еврейската общност в Силистра се извърши от експерти от музеите в Русе и Силистра – етнографите Искра Тодорова и проф. Николай Ненов, историчките Ренета Рошкева, Вера Милева и д-р Наталия Минчева и специалистът по комуникации Силвия Костадинова. Целта на изследването е да се конструират културни маршрути за местата на памет, свързан със съхраняване на знанието за българските евреи на територията на двата крайдунавски града.

В продължение на няколко месеца екипът от двата музея ще изучи градските пространства в Русе и Силистра, за да систематизира ключови топоси, обвързани с живота и дейността на общността.

Паралелно с това се реализират и интервюта с представители на еврейските общности, които ще разширят т.нар. тематична карта от точки, очертани вече от специалистите. Културните маршрути, които предстои да бъдат формирани, ще се интегрират в екскурзоводските услуги на двата исторически музея, което ще обогати техния съдържателен репертоар.

Проучвателските дейности ще намерят своя визуален израз в създаването на дипляна, която ще представя снимки и кратки анотации на конкретните обекти от маршрута. Целта е потенциалният потребител да може да се възползва от услугата и без прякото участие на екскурзовод.

Предвижда се дипляната да се разпространява безплатно при посещение на някой от музеите. След конструирането на маршрутите, ще бъдат направени и промоционални турове.

В рамките на посещението си в Силистра, екипът описа квартала на евреите, сградата на Синагогата, гробът на Елиезер Папо, който привлича стотици поклонници, като групи имаше и по време на пребиваването на изследователите там. Проведени бяха и поредица от интервюта с представители на общността.

Проучването е част от проект „Създаване на културни маршрути, свързани с паметта за еврейските общности в Русе и Силистра“, разработен от съвместен екип от Регионалните исторически музеи в Русе и Силистра по повод 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Концепцията се реализира с подкрепата на Министерство на културата.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки