Предприемат мерки за подобряване на контрола по добива и продажбата на трюфели и опазване на находищата им


Предприемат мерки за подобряване на контрола по добива и продажбата на трюфели и опазване на находищата им
Снимката е илюстративна
24 Юли 2023, Понеделник


За ограничаването на бракониерските прояви предстои въвеждане на електронно позволително за ползване на недървесни продукти

Автор: Десант

Ще бъдат реализирани краткосрочни мерки за подобряване на контрола по добива и продажбата на трюфели, както и ще бъдат разписани точни и ясни правила, свързани с регламентирането на дейностите по опазване на горските находища на деликатесната гъба.

Около това становище се обединиха ръководството и експерти от ИАГ и МЗХ с представители на неправителствените организации на събирачите на трюфели по време на среща, проведена в края на миналата седмица по инициатива от Изпълнителна агенция по горите. 

В дискусията взеха участие представители на Национален съюз на българските ловци на трюфели и Национална федерация на ловците на трюфели в България, които изразиха своите становища за регулиране на процесите по цялата верига от добива на трюфелите до тяхната реализация.

Инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на ИАГ, запозна присъстващите с успешната практика по повод извършването на съвместни проверки с БАБХ, НАП, МВР и Агенция „Митници“ на недървесни горски продукти.

„За ограничаването на бракониерските прояви предстои въвеждане на електронно позволително за ползване на недървесни продукти, както и прилагане на ефективен контрол чрез засилени съвместни действия, с участие на различните заинтересовани страни“, допълни инж. Тошев.

Участниците в срещата бяха единодушни, че е необходимо да бъде засилен контрола и да бъдат регламентирани правила по отношение на събирането на трюфели, с цел опазване на находища на този природен ресурс.

Специалистите се обединиха да продължат с регулярни срещи работата по създаването на нови нормативни документи и допълненията в областта на действащото законодателство.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки