В Бургас ще бъде изнесена публична лекция за ролята на Бургаския край в Илинденско-Преображенското въстание


В Бургас ще бъде изнесена публична лекция за ролята на Бургаския край в Илинденско-Преображенското въстание
18 Юли 2023, Вторник


Тя ще бъде представена на 20 юли в Центъра за съвременно изкуство и библиотека от проф. д.и.н. Светлозар Елдъров

Автор: Десант

През настоящата 2023 г. се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. По този повод на 20 юли от 18 ч. в Центъра за съвременно изкуство и библиотека в Бургас публична лекция ще изнесе проф. д.и.н. Светлозар Елдъров.

Събитието е организирано от Регионален исторически музей - Бургас със съдействието на Община Бургас.

Основни акценти в изложението на проф. Елдъров, ще бъдат подготовката, осъществяването, последиците и ролята на Бургас и Бургаския край в Илинденско-Преображенското въстание.

Както е известно, по време на въстанието морският град е легален организационен център, тук се осъществява набирането на оръжие и въстаници, сформират се въоръжените чети, а след неговия край, Бургас поема най-масовия бежански поток от въстаналите територии на Странджа и Одринско.

 
Проф. Светлозар Елдъров 

Проф. Светлозар Елдъров е един от най-уважаваните български учени и е сред проникновените историци-изследователи на въстанието. Началото на научната си кариера започва в Института за военна история при Генералния щаб на Българската армия. Бил е последователно научен сътрудник в Националния център за военна история, в Главно управление на архивите при Министерския съвет и Института по балканистика с Център по тракология при БАН.

Той е автор на множество изследвания по история на България и Балканите през ХІХ-ХХ век, националноосвободителното движение на македонските и тракийските българи, българската военна и църковна история, българо-хърватските взаимоотношения и др.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки