Навършиха се 200 години от канонизирането на великомъченик Йоан Трапезонт Омурташко-Търновски за светец


Навършиха се 200 години от канонизирането на великомъченик Йоан Трапезонт Омурташко-Търновски за светец
Паметната икона с 12 житиеписни сцени, изографисана от Пламен Събев
18 Юли 2023, Вторник


На 16 юли 1822 г., заради това, че не предава Христовата си вяра,  на бесилото увисва Иван Димов от Осман пазар (дн. Омуртаг)

Автор: Стефан Николаев

В Катедралния храм на Митрополията във Велико Търново се състоя упокойна служба по случай 200 години от канонизирането на Иван Димов от Осман пазар (дн. Омуртаг) за светец – великомъченик Йоан Трапезонт Омурташко-Търновски. Службата бе водена от митрополит Григорий и група свещеници.

На 16 юли 1822 г., 49 години преди обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски, заради това, че не предава Христовата си вяра, е увиснал на бесилото Иван Димов от Осман пазар. В житието на Никифор е отредено значително място за гибелта на Йоан, осъден на смърт и обесен в Търновград, а година по-късно – канонизиран като свети великомъченик.

Десетки гости, историци и духовни личности присъстваха на знаковото паметно събитие. Сред тях бяха и мнозина родственици от бележития Трапезонтски род, начело с дългогодишната учителка от Търговище Димитринка Карамфилова (родом от Омуртаг), автор на документалната фото-поетична книга „Моят родствен корен“ и сценарист на филма „Два века – безсмъртиие“, заснет от варненския оператор Валентин Иванов.

Поводът бе осветяването на поредната грандиозна икона, дело на преподавателя богослов и иконописец от ВТУ „Кирил и Методий“ Пламен Събев, който е изобразил 12 житиеписни сцени от живота на светеца.

Между присъстващите бе и главният инициатор и спонсор за създаването на иконата – доц. Стоян Долапчиев, бивш преподавател в университета и Председател на Инициативния комитет. От него и от родствениците на св. вмчк Йоан Трапезонт Омурташко-Търновски научихме, че предстои поставянето на мраморна паметна плоча в центъра на Омуртаг, в непосредствена близост до мемориала на втория български космонавт Александър Александров, който също е родственик на светеца.

„Но това, допълни Димитринка Карамфилова, зависи единствено и само от местната общинска власт от ДПС.“

Ръководството на Национално сдружение „Трапезонт Омурташко-Търновски“ изказва сърдечна благодарност за родолюбивото отношение на редица достойни български граждани, между които личат имената на д-р Петър Бодуров и бизнесмена Бенчо Бенчев от Бургас, проф. Пенка Радева (съпруга на покойния биограф на Йоан Трапезонт – акад. Иван Радев) и проф. Христо Глушков от Велико Търново, Игнат Раденков и доц. Харалан Хараланов от Варна, Николинка Тодорова от София, д-р Людмил Веселинов от Попово (най-дългогодишният кмет у нас – 9 мандата), доц. Гено Матеев от Севлиево, Здравко Игнатов от с. Ястребино, Христо Манов от с. Черни бряг, общ. Антоново, и много други.

Същия ден в родния град на светеца, Омуртаг, бе отслужена възпоменателна литургия в църковния храм „Свети Димитър“ от местния свещеноиконом Андоний. Реплика на иконата ще бъде отнесена там от автора й Пламен Събев.

Похвала и признание заслужават верните потомци на рода, които, според проф. д.ф.н. Сава Сивриев, бивш преподавател в Шуменския университет, са единствените у нас живи родственици на светец. А старейшината на бележития род – доц. д-р Димитър Бояджиев (биограф на Васил Коларов), заедно с председателя на Инициативния комитет Стоян Долапчиев, са решили твърдо, в памет на единствения свети великомъченик от Търговищка област, да се издигне възпоменателен параклис в парка на великотърновския квартал „Бузлуджа“.

Предстои нова среща на рода през есента, на която пред цялото гражданство на Омуртаг и района ще бъде прожектиран официално документалният филм „Два века – безсмъртиие“.

Бележка на редакцията: Авторът на репортажа е един от родствениците на светеца.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ДОГО БАЛГАРАКО ТРИФОНОВ
24.07.2023 02:34:43
0
0
СПАСИ ТРОЯНСКАТА ЗЛОБНА К У Р ВА И ЧИ ФУТСКИЯ П Е Д Е Р А С Т ХАЗАРИНА! :)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки