От Изпълнителната агенция по горите апелират за по-голяма отговорност при опазването на природата от пожари


От Изпълнителната агенция по горите апелират за по-голяма отговорност при опазването на природата от пожари
Снимката е илюстративна
17 Юли 2023, Понеделник


Статистическите данни сочат, че повече от 90% от огнетите стихии, които нанасят огромни материални и екологични щети, възникват поради небрежност, човешко действие или бездействие

Автор: Десант

„Едно невнимание, неизгасена цигара, запалване на огън на нерегламентирано място струва много усилия на лесовъдите и горските служители, които са отглеждали години наред една гора. Нека уважаваме трудът на тези хора, които не рядко рискуват и живота си, спасявайки гората!“, призова инж. Стоян Тошев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), във връзка с високите среднодневни температури и увеличения риск от възникване на горски пожари.

Изпълнителна агенция по горите отправя апел към всички граждани да проявяват изключителна отговорност и бдителност.

Статистическите данни сочат, че повече от 90% от пожарите в горите са възникнали поради небрежност, човешко действие или бездействие.

От ИАГ напомнят, че по време на пожароопасния сезон, който е обявен в цялата страна, е забранено паленето на открит огън в гората и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м от границите на горските територии, освен на обособените и обозначени за тази цел места.

От Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите са предприети необходимите действия и извършени мероприятия, с цел превенция и опазване на горите от пожари. Завишен е контролът върху движението на автомобили, техника и хора в горските територии на страната.

Специализирани групи за гасене на горски пожари, както и автомобилите за първоначални действия за тяхното потушаване, са в постоянна готовност за оказване на съдействие на служителите от Пожарна безопасност и защита на населението.

От началото на 2023 г. до настоящия момента у нас са възникнали общо 135 пожара, опожарили 5 535 дка горски територии, като в т. ч. на площ от 89 дка горите са засегнати от върхови пожари.

Разрастването на пожарите става много бързо, а овладяването и гасенето им - изключително трудно! Огнената стихия нанася щети и унищожава горската растителност, дивеча и неговите местообитания. Възобновяването им е трудно и изисква години труд и време.

Отново призоваваме всички граждани за отговорност при опазването на природата от пожари, за да защитим живота и здравето на хората, които се грижат за потушаването им. 

От ИАГ апелират: при забелязване на пожар незабавно да се обадите на тел.112, тъй като предприемането на своевременни действия по потушаването му значително намалява размера на причинените щети – материални и екологични.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки