Зеленият чай се оказа много полезен за жените


Зеленият чай се оказа много полезен за жените
Снимката е илюстративна
14 Юли 2023, Петък


Съзържащо се в него съединение има потенциал да се използва за профилактика и лечение на миома на матката

Автор: Десант

Учени от Медицинското училище към американския университет „Джон Хопкинс“ установиха, че съдържащото се в зеления чай съединение галат епигалокатехин (EGCG) е изключително полезно за женското здраве и има потенциал да се използва вбъдеще за профилактика и лечение на миома на матката. Изследването им е публикувано в сп. Scientific Reports.

В хода на доклинични изпитания авторите са разгледали ефекта от EGCG върху лабораторни култури от клетки, взети от миоми на матката, събрани от пациентки. В образците вливали 100 микромола от веществото на литър хранителна среда в продължение на 24 часа. След това се опитали да открият наличие на специфични протеини (циклин D1, фибронектин и CTGF) в тъканите. 

Специалистите открили, че EGCG намалява с 46-52% бетъка фибронектин в сравнение с контролна група клетки от миома, които не са били подложени на неговото въздействие. 

В същото време количеството на белтъка CTGF е спаднало с 86%. Това означава, че съединението от зеления чай възпрепятства работата на сигналните пътища, отговорни за нарастването, предаване на сигналите и метаболизма на туморните клетки. 

Затова екипът изследователи е достигнал до извода, че галат епиталокатехинът може да е прост и достъпен вариант за облекчаване на симптомите и забавянето на растежа на миома на матката, доколкото той потиска много молекулярни пътища, регулиращи развитието на тумора. 


В категории: Рецепти за здраве , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки