В бургаския музей се съхранява изключително ценна ракла с интарзия, участвала в Първото пловдивско изложение


В бургаския музей се съхранява изключително ценна ракла с интарзия, участвала в Първото пловдивско изложение
Снимки: Авторът
13 Юли 2023, Четвъртък


Надписи върху нея разкриват от кого е изработен, годината, в която е направена и поводът за това

Автор: Диана Славчева

Изключително интересен сандък бе изваден от фонда на бургаския музей, при разчистване на помещение в историческата експозиция заради предстоящ ремонт. Най-вероятно тя е попаднала там още по времето, когато музейната сбирка е съществувала към Дирекция „Културно-историческо наследство“, обединяваща през 80-те години на миналия век няколко институции.

Да преценят неговата стойност, в Бургас пристигнаха експерти от Регионалния етнографски музей в Пловдив.

Дървената ракла е богато декорирана с геометрични фигури, изработени с тънки ленти от слама. Тази техника, известна като интарзия, идва от Изток. Специалистите изтъкват, че изработването на такива предмети е било мода в края на XIX век. Те са били изключително скъпи дори и за времето си. Към момента обаче, майсторите на тази техника са на изчезване. 



Сандъкът от фонда на бургаския музей е изключително ценен, тъй като съдържа надписи, от които става ясно от кого е изработен (което е много рядко обозначавано), годината, в която е направен, и поводът за това – участие в Първото пловдивско изложение, открито на 1 август 1892 г.



Негов майстор е Никола Георгиев от Татар Пазарджик (дн. Пазарджик). От описа на предметите, участвали в Изложението, става ясно, че същият майстор е изработил специално за панаира три дървени ракли.



Ракла, декорирана по същата технология и подарена на пловдивския митрополит Натанаил през 1900 г., е един от най-ценните експонати в Регионалния етнографски музей в Пловдив. Тя е изработена от Ив. Д. Пиперков. 

Препоръката на пловдивските експерти е раклата, участвала преди повече от 130 години в историческото първо наше изложение и по неведоми пътища запазена до днес в Бургас, да бъде реставрирана и съхранена за поколенията като забележителна музейна вещ.


В категории: Новини , История

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Claudia Klein
19.07.2023 23:42:21
0
0
Здравейте и добре дошли в Spotcap Global Financial Services, Казвам се Клаудия Клайн, аз съм кредитор, а също и финансов консултант. Предлагам всякакви кредитни услуги

Имате ли остра нужда от финансово подкрепление? Имате ли нужда от заем за различни цели? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма чрез | spotcapglobalservices@gmail.com | или изпратете текст в WhatsApp чрез: +31642117819 | и имате заем в сметката си в рамките на 24 часа, защото ние предоставяме отлични услуги за заем по целия свят.

Ние предлагаме всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други), предлагаме както дългосрочни, така и краткосрочни заеми, а също така можете да заемете до 15 милиона евро и даваме заеми при нисък лихвен процент от 3% годишно. Моята компания ще ви помогне да постигнете различни цели с широка гама от кредитни продукти.

Признавам факта, че получаването на законен заем винаги е било огромен проблем. За хората, които имат финансов проблем и се нуждаят от решение за него, много хора намират за толкова трудно да получат заем за капитал от местните си банки или други финансови институции поради висок лихвен процент, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или всякакви други причини

Край на времето за чакане или стресиращите банкови посещения. Нашата услуга е достъпна 24/7 - можете да получите заем и да извършвате транзакциите си, когато и където имате нужда

Ние предоставяме 24-часови кредитни услуги от световна класа. За запитвания/въпроси? - Изпратете имейл до | spotcapglobalservices@gmail.com | или изпратете текст в WhatsApp чрез: +31642117819 | & Получете отговор веднага

Вашето семейство, приятели и колеги не е нужно да знаят, че имате недостиг на пари, просто ни пишете и ще получите заем.

Вашата финансова свобода е във вашите ръце!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки