За българските дини и дините от Мароко с мирис на ацетон


За българските дини и дините от Мароко с мирис на ацетон
Снимка: БАБХ
11 Юли 2023, Вторник


Въпросът не е до миризмата, а защо внасяме любеници от Африка

Автор: Дина Харизанова

Една диня с дъх на ацетон се търкаля от няколко дена в общественото пространството, та чак осмърдя орталъка. Юрнаха се контролните органи да изследват сочния плод за подозрителния му аромат.

Цяла Агенция по храните бе впрегната да проследява следите на ацетоновата любеница - от търговеца, та чак до дистрибуторския център. Издириха се некупените количества от партидата, които бяха „възбранени“ (терминът е на БАБХ) до изясняване на случая.

Междувременно набедената за опасна диня бе подложена на множество лабораторни изследвания - да бе заразена с ковид, нямаше толкова да я проучват и анализират.

Та разгеле, излязоха резултатите и се оказа, че в нея няма грам следа от замърсяване - ни с пестициди,  ни с тежки метали, нито с микробиологични примеси и мръсотии. И никаква следа от ацетон. Демек - нищо й няма на любеницата. 

Така и остана мистерията откъде се е взел ацетоновия аромат - сън ли е бил, или илюзия, както се пееше в една популярна песен. 

То няма лошо потребителите да вдигат пара за всичко, което ги съмнява в качеството на закупените продукти. Но то пък толкова врява за една миризма, бива ли?! 

Била внос от Мароко - че кой знае как миришат мароканските дини, може туй да е естественият им дъх. Що пък никой не повдигна въпроса защо внасяме дини чак от Африка и какво става с родното динепроизводство.  

По оперативни данни на Министерството на земеделието за 2022 г. засетите площи с дини у нас са 3297 хектара, което е с 33,5% по-малко от година по-рано. Прибраната реколта пък е с близо 60% по-малко на годишна база.

Проблемите в бранша са стари - ниска изкупна цена, малки субсидии, недоимък на работна ръка. А отглеждането на дини се извършва предимно с ръчен труд. Производството им е доста трудно и несигурно, тъй като през лятото производителите се сблъскват с високите температури, трудности с поливките и не на последно място проблемите с болести и вредители. 

Все повече производители се отказват да садят дини. По думите на един от тях в едно миналогодишно телевизионно интервю, в София не се продават български дини, а 98% са гръцки. 

Ей върху това трябва да се замислим повече, а да не правим от мухата слон, затова, че мароканският внос смърдял. Смърди - и то не на ацетон, а май на съсипано българско производство!


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки