ЕБВР готова да инвестира във втори мост при Русе


ЕБВР готова да инвестира във втори мост при Русе
11 Юли 2023, Вторник


До момента отфинансовата институция са инвестирали над 10 млрд. лева в транспортни проекти в България

Автор: Десант

Европейската банка за възстановяване и развитие има интерес да инвестира в изграждането на втори мост между Русе и Гюргево, а също и в железопътни инфраструктурни проекти у нас. Това стана ясно по време на среща между министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и директора на ЕБВР за България Анка Йонеску.

Двамата обсъдиха възможностите за партньорство при реализирането на предстоящите инвестиции в транспортния сектор.

„Изграждането на нов мост над р. Дунав е приоритетен въпрос, който трябва да бъде решен бързо, защото трафикът по това направление се увеличава ежедневно. Вярваме, че България и Румъния, като две държави от европейското семейство, трябва да работят заедно и в партньорство с Европейската комисия, за реализацията на този стратегически проект“, посочи транспортният министър.

Той допълни, че е важна всяка подкрепа, която ще подпомогне реализирането на инвестициите по Националния план за възстановяване и устойчивост и по другите европейски програми в сектор „Транспорт“.

„Разполагаме с необходимите финансови инструменти, което ни дава големи възможности за да постигнем целите, но трябва значително да ускорим работата по изпълнението им“, коментира още министър Георги Гвоздейков.

От Банката обясниха, че до момента са инвестирали над 10 млрд. лева в транспортни проекти в България.

„Наш приоритет е втори мост над р. Дунав при Русе-Гюргево, който е все по-важен на европейско ниво. Готови сме за бъдещи разговори за изграждането на логистичен морски хъб на пристанище Варна-Запад. В частта „зелен транспорт“ искаме да инвестираме както в рехабилитация на железопътната инфраструктура, така и в изграждането на зарядни електрически станции за автомобили“, каза Анка Йонеску.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки