В Казанлък откриват изложба „Звезди на българското кино“.


В Казанлък откриват изложба „Звезди на българското кино“.
Снимка: Музей на фотографията
10 Юли 2023, Понеделник


В нея ще бъдат показани 40 подбрани портрета на обичани от публиката актьори, заснети в периода 1956 – 1972 г.

Автор: Десант

На 13 юли 2023 г. от 18:00 часа, Българска национална филмотека, Галерия „Синтезис“ и Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства ще представят в Казанлък изложбата „Звезди на българското кино“. Тя представя специално подбрани портрети на български актьори от съхраняваните в архива на БНФ фотографски негативи от филмови продукции. Куратор на експозицията е Калин Руйчев.

В нея ще бъдат показани 40 подбрани портрета на обичани от публиката актьори като Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова, Петър Слабаков, Катя Паскалева, Григор Вачков, Георги Георгиев-Гец, Доротея Тончева и др. Те са заснети в периода 1956 – 1972 г., който е особено плодотворен за българското кино и може да се твърди, че кинематографията от онова време създава „звезди“.

До навлизането на дигиталните технологии, единствените свидетелства за снимачния процес на българските филми са фотографии с работни моменти, които са ценна част от архива на БНФ. В хода на работата по една филмова продукция, снимачният екип и фотографът на терен главно са акцентирали върху портретите на актьорите.

В изложбата са включени кадри на изявени български фотографи като Бончо Карастоянов, Лоте Михайлова, Жана Карайорданова, Жени Вълова и др.

Тя ще може да бъде разгледана до 15 август.

Източник: kazanlak.com


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки