Гости от троянския музей приготвиха в етнокухнята на бургаския музей традиционна за Балкана гъбена чорба


Гости от троянския музей приготвиха в етнокухнята на бургаския музей традиционна за Балкана гъбена чорба
Снимки: Авторът
10 Юли 2023, Понеделник


Ястието описва в свой разказ Ламар

Автор: Диана Славчева

Гости от троянския Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства приготвиха в етнокухнята на бургаския музей традиционна за Балкана гъбена чорба.

Ястието представлява бистра супа с превъзходен аромат, който й придават сушените манатарки, а вкусът й е леко кисел вкус заради добавените сушени дренки. Блюдото се гарнира със ситно нарязана на клинове сланина.



По думите на уредничката Нина Димитрова, сланинката е една от важните храни на троянеца и се слага във почти всяка негова манджа. Прасетата били хранени с тикви, картофи, царевична каша и трици. Сланината се нарежда с кожата надолу, покрива се с морска сол и върху нея се натрупва сняг, за да се получи саламура.

Сушените дренки в случая пък придават киселина на ястието и заместват доматите. Известният български поет и писател Ламар, който е родом от Троянския край, споменава в свой разказ как една баба Яна, за да приготви тази чорба, отброила точно 12 дренки да пусне в нея.



Уредничката в твоянския музей Даниела Банкова споделя, че пак в този разказ писателят описва как в стари времена плодовете се сушели зад огнището, тъй като това е било мястото, където няма вредители и е най-сухо.

Троянецът много суши – гъби, плодове и билки. Сушените сливи също често се използват в кухнята. Днес е много популярна рецептата на телешко със сини сливи, но някога в Троянския Балкан приготвяли картофена ясхния с тях.



Докато Даниела Банкова приготвяше край морето троянската гъбена чорба, из двора на музея се  понесе неповторимия аромат на Балкана. А посетителите имаха късмета да се насладят на невероятния вкус на това планинско ястие.

Рецептата за приготвянето на супата е много лесна. Троянските музейни специалисти уточняват, че няма точно определено количество за продуктите й, а всяка домакиня слага от тях на око.




В категории: Добри Вести , Кухнята на българите

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки