Как да се разхладим в жегите


Как да се разхладим в жегите
Снимката е илюстративна
07 Юли 2023, Петък


Вижте 10 нестандартни съвета

Автор: Дина Харизанова

Много от хората не се чувстват комфортно в горещините, а жегите настъпват. Предстоят и Горещниците. В Европа вече отчитат десетки хиляди смъртни случаи, причинени от високите температури. 

Терморецепторите в нашата кожа, дълбоките тъкани и органи безпогрешно засичат повишаването на термометъра, дори и само с един градус. И ако околната температура е по-висока от тази на тялото, започваме да се потим, за да се охладим. 

Как още можем да си помогнем, че да можем да понесем по-лесно летните жеги. Ето няколко съвета:

1. Приготвяйте пикантна храна

В много от топлите страни отдавна се спасяват от горещините с помощта на пикантната храна. Неслучайно в кухнята на Индия, Китай, Тайланд, Мексико и други южни страни обилно присъстват лютите чушки. Пикантната храна помага за бързото охлаждане и дълго запазва понижената температура на тялото. 

„Острата“ храна засилва кръвообращението и загрява организма, в резултат на което човек започва да се поти, потта се изпарява и охлажда кожата. Така тялото регулира самостоятелно температурата си, а топлото се възвръща в него по-бавно.

Разбира се, ако страдате от стомашно-чревни заболявания и лютото ви е противопоказано, трябва да се посъветвате с лекар, преди да посегнете към пикантните ястия. 



2. Откажете се от соленото и протеините

Солената храна и белтъчините отделят метаболична топлина при преработването си и предизвикват загуба на течности. Така протеините изразходват около  20–30% от натрупаните калории. При някои хора след консумирането на солено блюдо, в следствие на това може да избие пот на челото. И в резултат след такъв обяд температурата на тялото може да се повиши. 

Освен това солената храна абсорбира течностите в организма, благодарение на което ни става още по-горещо. 

3. Добавете в рациона си витамин С

Благоприятното влияние на това вещество върху работата на топлообменния механизъм е доказано още през 1982 г. при изследвания на Университета в Алабама.

Ежедневният прием на витамин С съкращава времето, необходимо на организма да се приспособи към по-горещото време. Учените предполагат, че причината за това е, че витаминът стимулира работата на потните жлези.

Лекарите съветват да се приемат от 65 до 90 мг на ден. Това е примерно портокал и половина. Максималната доза е 2000 мг или около 5 портокала. Желателно е да си набавяме витамина от храната. Плодовете и зеленчуците са идеалната диета за температурен режим над 28 градуса по Целзий. 



4. Откажете се от кофеина

Струва си да ограничим не само кафето, но и черния чай. Приемането на кофеин пряко е свързано с повишаване на телесната температура. Той предизвиква свиване на кръвоносните съдове, в резултат на което кръвта се нагрява, а заедно с нея и цялото тяло. Точно затова през зимата черният чай ни помага да се сгреем. През лятото като алтернатива може да се използва отвара от различни билки.  

5. Пийте горещи напитки

На пръв поглед логика в този съвет няма, но тук действа същият принцип, както и с лютата храна. Организмът се загрява, започва процес на потоотделяне и тялото се охлажда. При това е важно да се съблюдава едно правило - потта трябва бързо да се изпарява. Което значи, че въздухът около нас трябва да е сух, а дрехата да е от леки дишащи тъкани, в идеалния случай - от тънък памук.

6. Охлаждайте точките, в които измерваме пулса

Температурата на нашето тяло се регулира от хипоталамуса. Този малък участък от мозъка изпълнява функцията на термостат в организма, повишавайки или намалявайки изработването на енергия в зависимост от различните фактори. 

Например, хипоталамуса реагира на взаимодействието на кожата с горещ или студен въздух. 

Най-силните сигнали към мозъка изпращат така наричаните точки на пулса —  китката и шията, където можем най-добре да усетим движението на кръвта. Ако искате да намалите температурата на тялото си, направете хладен компрес на тези места. 

7. Бъдете внимателни с вентилаторите

Вентилаторите се използват в зависимост от температурата в дома. По предварителни данни от изследване, ако термометърът показва над 35°C, то въртяния от уреда въздух само ще засили топлинното натоварване, ще спомогне за обезводняването и в най-лошия случай може да доведе до топлинен удар.  

Използването на този уред много зависи от влажността. Ако тя е повишена, въздухът, който се върти из стаята, ще носи със себе си и много влага, а това ще затруднява изпаряването на потта. Затова по-добре не включвайте вентилатора в стая, в която се суши пране. 

8. Използвайте мента 

Това растение може да се добавя не само в салатите и напитките, но и да се поставя във водата или да се използват етерични масла от него. Те активират белтъка TRPM8, който реагира на ментола, съдържащ се в билката. Този белтък се активира, когато чувстваме хлад и задейства механизма, който предава в мозъка информацията за падането на температурата. Фактически ментолът „измамва“ белтъка и благодарение на тази илюзия чувстваме прохлада.  



9. Правете си вани на краката 

Към тях може да се добавят етерични масла от ментол или евкалипт, който също въздейства върху белтъка TRPM8. В стъпалата има много кръвоносни съдове, които се намират близо до кожата, което помага да се охлади цялото тяло. Затова, ако подържи краката си в хладка вода 10-20 минути, човек може да се разхлади. 

Засега няма научни данни, които да потвърждават мита, че изстудяването на крака води до простуда. Изследванията показват, че вероятността от настинка е при един от 10 случая.

10. Прилагайте дихателни практики 

Пранаяма — това са дихателни упражнения, които могат да помогнат да понижим температурата на тялото. В горещините има смисъл да се прилагат следните два метода: 

Ситали. Устата се отваря във вид на буквата „О“, езикът се свива в тръбичка, изважда се напред и се вдишва. Това помага на прохладния въздух да попадне в диафрагмата. След това устата се затваря и се издишва през носа. 

Ситкари. Зъбите се стискат, устните се разпъват в усмивка и се вдишва. Издишва се бавно през носа със затворена уста. 

Бърза помощ при топлинен удар или изтощение

Има няколко състояния, които са непосредствено свързани с горещината и които се нуждаят от бърза помощ. Това са топлинното изтощение и топлинният удар. И в двата случая тялото не получава ефективно охлаждане, то прегрява и се появяват определени симптоми. 

При топлинно изтощение:

главоболие
слабо объркване на съзнанието
загуба на апетит
отпадналост
обилно потене, като кожата е бледа и лепкава
мускулни спазми в ръцете и краката
стомашни спазми, гадене, повръщане, разстройство
учестено дишане или сърцебиене
повишена температура — 38°C или повече
силна жажда

При тези симптоми човекът трябва да се премести в прохладно място, да легне, да вдигне крака и да му де даде вода. На шията и под мишниците може да се сложат компреси с лед, завит в кърпа. Може да се напръска с вода и до него да се сложи вентилатор, за да се изпарява водата и той да се охлади. В тази ситуация температуропонижаващите средства не помагат. 

Ако топлинното изтощение прогресира, то ще се превърне в топлинен удар, което налага по-интензивна помощ. Затова, ако след половин час опитите да се справите с топлинното изтощение не доведат до подобряване на състоянието, трябва да се потърси лекар. 

Но симптомите на топлинен удар може да се появят и внезапно. Те са: 

липса на потене (в случай, че той не се получава по време на физическа активност)
висока температура  — 40°C или повече
забързано дишане
дезориентация  
поява на крампи
загуба на съзнание.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки