Средновековен лагер и археологически разкопки връщат живота в Русокастро


Средновековен лагер и археологически разкопки връщат живота в Русокастро
07 Юли 2023, Петък


Още в първия ден на тазгодишните проучвания на крепостта са открити многобройни находки – 4 монети на българския цар Иван Александър, железни стрели, занаятчийски инструменти и др.

Автор: Десант

Започнаха тазгодишните археологически разкопки в средновековния български град Русокастро. През този археологически сезон екипът, ръководен от директора на бургаския музей д-р Милен Николов, планира да разкрие северозападната крепостна стена на града, намираща се между замъка и северозападния ъгъл на укрепената площ.

Още в първия ден на проучванията са открити многобройни находки – 4 монети на българския цар Иван Александър, железни стрели, занаятчийски инструменти и др.

Разкопките се финансират традиционно от Община Камено. Музеят в Бургас очаква те да бъдат подпомогнати финансово и от Министерството на културата, за което има подаден проект.

Същевременно се подготвя терен за изграждането на средновековен лагер, който ще посрещне своите гости на 22 и 23 юли, когато на територията на крепостта в миналото ще ни върне първият средновековен фестивал „Русокастро – крепост на славата“.

Реконструктори от сдружение „Чигот“ ще пресъздадат една истинска средновековна среда – със средновековна кухня, ателиета на „средновековни“ майстори, „бутици“ със традиционни средновековни костюми за мъже и жени и много други атракции.

Посетителите ще могат да посетят автентични работилници на занаятчии, пресъздаващи в детайли тънкостите средновековните занаяти: кожарство, работа с глина, ковашки занаяти, точиларство, иконопис.

В музея на открито ще може да се видят реплики на средновековни оръжия, доспехи и дрехи от периода Х-XV век.

Гостите на фестивала ще видят на живо как са изглеждали воините от периода на Второто българско царство, какви оръжия са използвали срещу враговете си и с какво защитно снаряжение са бранели живота си.

Бойците от сдружение „Чигот“ ще демонстрират бой в строй, както и индивидуални дуели. Край крепостните стени ще има бойни демонстрации с лък и меч.

Събитието е организирано от Община Камено и бургаския музей.


В категории: Добри Вести , Археология

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Атанас Каменаров
08.07.2023 03:55:14
0
0
Поздравления!
Успех!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки