Доброволци почистиха мястото, където ще се намира първият речен парк край софийската Перловска река


Доброволци почистиха мястото, където ще се намира първият речен парк край софийската Перловска река
07 Юли 2023, Петък


Той ще е готов през септември и първото събитие, което ще се проведе там, ще е фестивалът „Реките на София“

Автор: Десант

Първият речен парк в центъра на София ще бъде готов през септември. Той се намира на брега на река Перловска в сърцето на столицата. Тези дни мястото бе облагородено и напълно трансформирано, благодарение на съвместните усилия на инициатора на проекта фондация „Колективът“ и доброволци от екипа на L'Oréal България. 

Доброволците почистиха и мулчираха терена и се включиха в изграждането на различни зони за отдих, инсталирането на дървени пейки и декоративни лампи. 

„Щастливи сме, че първият речен парк в центъра на София скоро ще бъде открит. Благодарни сме на подкрепата от доброволците от екипа на L’Oréal, с които доказахме, че когато има желание и един ден е достатъчен, за да трансформираме едно градско пространство. С общи усилия успяхме да вдъхнем живот на брега на една от забравените реки в града и това ще бъде пример и стимул за създаването на повече такива места в София, изпълнени с изкуство, култура и социални възможности за жителите,“ сподели Мартин Янков, основател на фондация „Колективът“.



Първото събитие, което е планирано да се случи в новия речен парк, е фестивалът „Реките на София“ 2023. Той ще се проведе от 1 до 3 септември и ще изпълни района около река Перловска до Топлоцентрала в Южния парк с много музика и изкуство. Това ще бъде неговото четвърто издание, като то е част от дългосрочната национална инициатива „Реките на града“ на фондация „Колективът“ за превръщане на градските реки в паркове.

Първият речен парк е част от тази инициатива, имаща за цел да покаже, че не е нужно много за подобряване на състоянието на реките в българските градове и превръщането им в активна част от градския живот.

Инициаторът за изграждането на парка - Фондация „Колективът“, обединява граждани, експерти и институции в проекти, подобряващи градската среда и живот в България. Тя е една от двете български организации, отличени на конкурса „Нов европейски Баухаус“, който насърчава гражданите на Европа да изградят заедно устойчиви и приобщаващи градове.

Проектът, който получи награда, е „Лаборатория за проектиране на река Дунав – Русе“. Той бе отличен като един от най-вдъхновяващите примери за 2023 г. за проект, с който младите таланти в Европа целят да я направят по-устойчива, красива и приобщаваща.

В рамките на дейностите на фондацията са и инициативите за зелени обществени пространства „100 Стола“ и фестивалът „Паркът“ в София, които добиха голяма популярност тази година в цяла България.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки