Стогодишно училище в Осоица стана част от семейството на Кеймбридж


Стогодишно училище в Осоица стана част от семейството на Кеймбридж
06 Юли 2023, Четвъртък


ЧОУ „Космос" получи акредитацията си след оценката и одобрението на експертите от Cambridge Assessment International Education

Автор: Десант

Българско училище, проектирано и построено преди близо век от италианци в село Осоица, постигна огромно международно признание. След като беше реставрирано и отново отвори врати под името ЧОУ „Космос" с висококвалифицирани наши и чуждестранни преподаватели, то получи официален статут на Cambridge International School.

От тази есен школото, което преди сто години е образовало децата в селата около София, ще проправя пътя на учениците към знанието и успеха в силно конкурентния,  глобален свят. 

Училището в Осоица получи акредитацията си след оценката и одобрението на експертите от Cambridge Assessment International Education (CAIE), част от Университета в Кеймбридж, Великобритания.

Тя му дава възможност да предлага най-качественото академично образование, да обменя опит с други престижни учебни институции и да предоставя шанс за реализация на своите възпитаници във всяка точка на планетата. 

От новата учебна година екипът на „Космос" ще обучава учениците от предучилищна възраст до 7 клас. Вдъхновяващата сграда от 30-те години, приятелската атмосфера и прекрасната природа на Осоица събуждат приключенския и изследователския дух на децата, а опитните преподаватели ги мотивират да израстват и да се стремят към нови постижения.

Учебното заведение успешно съчетава международната програма на Кеймбридж с елементи от програмата на МОН с акцент върху българския език, математиката, историята и географията. При този модел на обучение учениците получават както българска диплома за завършен 7 клас, така и международен сертификат Cambridge Lower Secondary, който им дава възможност преминават лесно в образователните програми на всички международни училища и колежи по света.



Кратка история на училището в Осоица:

- През 1926 г. кметът Димитър Комитов взима кредит от Народната банка на България на стойност 1 200 000 лева срещу местната гора – 36 000 дка. Италиански архитект прави проекта на училището. Първите строители също са италианци. Местните хора помагат като доброволци. Училището е построено за 4 години и е готово през 1930 г. В една от двете кули е вграден часовников механизъм, а в другата - камбана, която е възстановена.

- През 1930 г. училище „Асен Златаров” е открито за учениците от 1 до 7 клас с оборудвани кабинети по физика, химия и биология, и паралелки от 30 до 35 ученици от селата Осоица и Саранци.

- През 1955-1957 г. Министерството на образованието обявява училището за най-доброто в страната по отношение на учебния процес, материалната база и дисциплината.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки