Правят екопътека до вкаменена гора на 30 милиона години


Правят екопътека до вкаменена гора на 30 милиона години
05 Юли 2023, Сряда


Тя е единствената в света, в която дърветата продължават да стоят изправени

Автор: Десант

Община Момчилград ще прави достъпна за туристи гора на 30 милиона години. Финансирането на проекта е осигурено от Местна инициативна група „Момчилград-Крумовград” по Програмата за развитие на селските райони.

Екопътеката започва от съществуваща беседка в намиращия се край село Равен резерват „Боровец“, който е известен на природолюбителите с над 100-годишните си дървета черен бор, зимен дъб, благун, както и с интересни екземпляри бял бор.

По целия маршрут са поставени указателни табели и кошчета, изградени са дървени парапети, мостове и пейки.

Екопътеката води до Вкаменената гора. Тя е уникална, защото е единствената в света, в която дърветата продължават да стоят изправени. Най-голямата вкаменелост е с диаметър около 4 метра и височина метър.


Снимка: planettours.wordpress.com 

Вкаменената гора заема площ около 75 акра и е изключително живописна. Според една от теориите вкаменелостите са се образували в резултат на вулканична активност.

Предполага се, че дърветата са част от съществувала преди 30 милиона години гора, която се е намирала на брега на древно море. При вулканично изригване високата температура овъглила дърветата, а през обгорените дънери преминала вода, която носела със себе си кремъчно вещество. То запълнило кухините и в резултат се получили каменните дървета.

От вкаменената гора екопътеката продължава към древната астрономическа обсерватория Харман кая, известна още като българския Стоунхендж. Край древното светилище е съществувал древен тракийски град, който според археолози е най-големият в Родопите. Освен мегалитния комплекс в района могат да се видят древни скални изсичания, пещери, както и скали с причудливи форми.

Туристическият маршрут завършва до религиозния комплекс Елмалъ баба текке. В него може да се разгледа джамия, към която има библиотека.



Самият религиозен комплекс е разделен на две части. В по-голямата има няколко гроба на духовни водачи. Според легендата в по-малката част на теккето са погребани ръцете и очите на Фатима - дъщеря на пророка Мохамед.

От Елмалъ баба текке туристите ще могат да се върнат към началната точка на маршрута с велосипеди, осигурени от Община Момчилград.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки