Преди 100 години е открита железопътната линия Мездра-Видин


Преди 100 години е открита железопътната линия Мездра-Видин
1 юли 1923 г. Момент от откриването на линията в присъстието на цар Борис III. Снимка: Б. Тошев
04 Юли 2023, Вторник


На видинската гара поставиха юбилейна плоча

Автор: Десант

100-годишнината от завършването на VІІ железопътна линия Мездра-Видин беше отбелязана с откриване на юбилейна плоча на видинската жп гара. Благодарение на въвеждането в експлоатация на този участък преди век се осигурява железопътната връзка между столицата и дунавския град.
София и Видин.


Снимка: Министерство на транспорта

Като част от честването, в Художествената галерия „Никола Петров“ бе подредена изложба под наслов „100 години железопътен транспорт до Видин“, подготвена от Държавен архив – Видин със съдействието на Община Видин. Представено бе и юбилейното издание сборник-монографии на инж. Иван Гогев „Железният път като вдъхновение“.

„Всички тук знаем огромните трудности, през които минава завършването на VІІ линия и огромната радост, която предизвиква идването на първия влак във Видин преди 100 години. Аз бих искал да подчертая може би най-важното като исторически урок – във времена на войни и национални катастрофи народът ни е строял железни пътища“ – изтъкна Генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ инж. Златин Крумов при откриването на юбилейния мемориален знак. 

Ръководство на НКЖИ планира да се изгради скоростно трасе и от София до Видин, като по него ще се пътува за 1 час и 35 минути. 

С реализацията в близките години на големия инфраструктурен проект „Модернизация на железопътната линия Видин – София“, на Северозападна България ще се осигурят железопътни линии с най-съвременно качество. В област Видин попада последният участък от железопътната линия Видин – София, Видин – Медковец. Индикативната стойност на строителството е  приблизително € 613 530 000.

В железопътен участък Видин – Медковец ще бъдат изградени два тунела с дължини съответно 325 и 2975 метра, 6 моста с обща дължина 564 метра, виадукти и естакади – 11 броя с обща дължина 4680 метра, както и естакада с дължина 1126 метра и височина 112 метра.

Предвижда се модернизацията да се извърши с европейско финансиране чрез програма Механизъм за свързване на Европа, като максимално допустимия размер на безвъзмездната помощ е 85%.


В категории: Новини , История

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки