В природен парк „Витоша“ откриха две нови находища на рядкото и защитено растение карпатска тоция


В природен парк „Витоша“ откриха две нови находища на рядкото и защитено растение карпатска тоция
04 Юли 2023, Вторник


То цъфти само в рамките на един месец с дребни жълти цветове и е трудно забележимо

Автор: Десант

През последния месец в природен парк „Витоша“ са регистрирани две нови находища на карпатска тоция (Tozzia alpina subsp. carpathica). И двете находища са в близост до туристическа инфраструктура и в силно натоварени от посетители местности – в мочур до Меча поляна в близост до лифта „Витошко лале 1“ и край поточе от водосбора на Янчовска река до началната станция на лифта „Романски“, който не работи от години, съобщава „Дневник“.

Растението е рядко в Европа и затова е защитен вид от Директивата на ЕС за местообитанията и видовете и е обект на защита от европейската мрежа „Натура 2000“ (повече за мрежата тук). В България карпатската тоция е вписана в Червената книга със статут на уязвим вид.

И двете нови находища на карпатската тоция са регистрирани от Десислава Гюрова, главен експерт по флората в дирекцията на природния парк „Витоша“. Тя разказва за „Дневник“, че видът е полупаразитен – изхранва се с помощта на други влаголюбиви видове, от които зависи за оцеляването си. Нарушаването на водния баланс, засушаване и изчезване на други видове от екосистемата са част от заплахите за вида.

Карпатската тоция цъфти само в рамките на един месец с дребни жълти цветове и е трудно забележима за нетрениран поглед, споделя Гюрова.

Двете нови находища са открити при мониторинг на флората – първото с участието на Нели Дончева, експерт в горската програма на WWF – България, а второто е регистрирано при мониторинг на феромонови уловители за вредителя в смърчовите гори – насекомото корояд-типограф.

За карпатската тоция е разработен план за действие заради високата природозащитна стойност на вида в национален и европейски мащаб, както и поради неблагоприятното състояние на повечето от известните популации на вида в страната.

Мерките за защита на карпатската тоция са разработени в План за действие на вида са разработени през 2021 г. от учени от Българската академия на науките (БАН) – от настоящите директор на Ботаническата градина проф. д-р Светлана Николова и на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания доц. д-р Владимир Владимиров.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки