Интерактивни видеоклипове в изпитите за шофьорска книжка


Интерактивни видеоклипове в изпитите за шофьорска книжка
Снимката е илюстративна
03 Юли 2023, Понеделник


30 процента от явилите се отпадат поради недостатъчна подготовка

Автор: Десант

Интерактивни видеоклипове в теоретичните изпити ще измерват знанията на кандидатите за шофьори. Видеоматериалите бяха представени пред медии днес от заместник-министъра на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.

„Eдна от най-големите разлики между новите и опитните водачи е бързината, с която забелязват и реагират на опасностите. Съчетаването на изпитни въпроси с графични изображения и на интерактивни видеоклипове, ще помогне да се оценят по-ефективно реакциите на изпитваните“, каза заместник-министър Недялков.

По думите му допълнителните елементи в теоретичните изпити ще помогнат на новите водачи да бъдат по-добре подготвени, така че да пазят и себе си, и околните. Това ще доведе до повече отговорни водачи на пътя и до по-малко инциденти, бе категоричен Димитър Недялков.

Деветдесет и девет процента е сигурно, че неподготвени кандидати не могат да преминат теоретичните изпити, коментира Бойко Рановски. Към момента 30 процента от явилите се отпадат поради недостатъчна подготовка.

Включването на видеоклипове в теоретичните изпити за придобиване на правоспособност за управление на автомобил влезе в сила от 1 юли 2023 г. Те са разработени от  университетски екип и са по модел на визуалните материали за изпитите в Германия. Тяхното съдържание е консултирано с школите за подготовка и е преминало обществено обсъждане.

Всеки изпитен тест ще съдържа по 2 въпроса, онагледени с интерактивни видеоклипове. Всеки от включените в конкретен тест видеоклипове ще може да се гледа от кандидата до 3 пъти, след което той ще трябва да отговори на въпрос във връзка с представената ситуация.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки