Морето в Китен и Приморско е чисто


Морето в Китен и Приморско е чисто
Снимка: Община Приморско
30 Юни 2023, Петък


Това е установила проверка след сигнал на туристи за замътняване на водата

Автор: Десант

Към средата на деня няма видимо замърсяване на морската вода на плажната ивица в Китен, съобщават от пресцентъра на Община Приморско. След като сутринта туристи в региона подават сигнал за замътняване, нейни представители са направили оглед на място и актуални снимки на крайбрежната зона в близост до устието на река Караагач.

„Ситуацията към момента изглежда спокойно и не бихме искали да се създава излишно притеснение в гостите на курорта. Временното замътняване се случва в определени периоди на годината, обичайно когато след период на безводие дебитът на река Караагач се увеличи по-рязко и отведе част от пясъчния нанос, натрупан на устието в морето. Нека изчакаме спокойно да излязат резултатите от пробите на морската вода, които днес бяха взети от компетентните институции.”, призова кметът на Община Приморско д-р Димитър Германов.

Представители на общинската администрация ще извършват регулярни посещения на плажната ивица и през следващите дни.

Междувременно от кметството информират, че съвместна проверка на Община Приморско, Басейнова дирекция „Черноморски район” към Министерство на околната среда и водите и РЗИ-Бургас, проведена в края на юни в района на Централен плаж – Приморско и крайбрежната алея на курорта, не е установила никакви замърсявания на морската вода.

Според резултатите „не се констатират брегови източници на замърсяване”, „водата в проверявания участък е видимо чиста, без цвят, без специфична миризма и без опалисценция на повърхността”. В допълнение проверката не установява нерегламентирано изтичане и заустване на отпадъчни води.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки