Представят 70 етнически карти на Македония


Представят 70 етнически карти на Македония
19 Юни 2023, Понеделник


Това ще стане с тематична изложба и съпътстващ я каталог

Автор: Десант

Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Международният търговски и културен център Геопан – Бургас осъществяват съвместен научноизследователски проект. Негова цел е чрез сътрудничество между научната общност и бизнеса да бъдат осъществени редица инициативи с максимални резултати в сферата на висшето образование, науката и културните ценности.

Сред тях е разработването на тематика свързана с Македония и нейното присъствие в европейската етническа картография. Основното събитие е представителна изложба която да покаже част от  100-те издирени, обработени и интерпретирани етнически карти по темата, съхранени в световните и европейските картохранилища и архиви.

Изграждането и развитието на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“  в кратък срок го наложи като средоточие на иновационни изследователски проекти и като обединител на висококвалифицирания научен потенциал на страната. Негов ръководител е чл.-кор. проф.дин Иван Илчев.

Създаден е първият тематичен каталог посветен на Македония в европейската етническа картография от средата на XIX в. до Балканските войни 1912-1913 година. Каталогът е издаден от „Български бестселър“ и е двуезичен. Много от поместените в него 70 карти се публикуват за пръв път в наше издание.

Едногодишният период от съвместната работа между „Наследство. БГ“ и Геопан се популяризира и с тематичен колекционен календар с 12 подбрани карти за Македония. Календара е посветен на 180 години от издаването на първата карта на български език на „Сегашная Мизия, Тракия, Македония и на прилежащите им земи“, създадена от Александър Хаджи Руссет и издадена в Страсбург през 1843 година.

Поради големия интерес към съвместната инициатива, след Националната ни библиотека и Националният исторически музей  включи в програмата си за сезон 2023 г. тематичната изложба и съпътстващия я каталог. Очаква се изложбата да бъде представена и в други страни от Европейския съюз и в избрани български градове, съобщават от Геопан.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Vesela Kirilova
21.06.2023 04:41:34
0
0
Ilhan Kyuchyuk, dokladchikwt na ES po Severna Makedoniya, e chlen v 'masonicheskata' organizaciya Renew Europe. Taka se obyasnyava che e poluchil nagradata Evrodeputat na godinata prez 2018 g. Taka se obyasnyava i che ponastoyashtem predava Bg v polza na RSM.
Drugi predateli Kiril Petkov i Vesela Cherneva sa chlenove v druga 'masonicheska' org., Svetovniya Ikonomicheski Forum.
Ilhan ima mongo strani ochi, po-moemu, kato che li ne e chovek, a drugo neshto.
Kazvam tova poneje logoto na WEF swdwrja bibleyskoto chislo na zvyara, 666.
Taka che tezi 'masonlii' sa pritejanie na zvyara. Tova vaji i za chlenovete na WEF, i na Renew Europe.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки