Кампания възстановява 60 чешми в лошо състояние в покрайнините на населените места и из дивите пътеки


Кампания възстановява 60 чешми в лошо състояние в покрайнините на населените места и из дивите пътеки
06 Юни 2023, Вторник


Търсят се доброволци

Автор: Десант

През май екипът на фондация „Наука за природата” стартира кампания „СъЖиви чешма”, част от каузата им „Живи чешми”, която цели възстановяването на 60 чешми, които са в лошо състояние, в покрайнините на населените места и из дивите пътеки.

Стремежът на екипа е запазването на водата като природно богатство, съхранението на чешмите, освен като важни оазиси на биоразнообразието, така и като неразделна част от българската култура и традиции.

До момента екипът е възстановил чешми на важни за биологичното разнообразие места, както в планински райони като Източни Родопи, Пирин, Стара Планина, така и из Дунавската равнина.

Да вдъхнеш живот на една чешма е дълга и често тежка задача. Започва се от найважното – да се осигури свободен, близко до естествения, поток на водата, от притока до разлива. Подсигуряването на целогодишен приток на вода (особено през горещите летни месеци), често е най-трудната задача.

От извора до разлива, екипът разчиства затлачването с избуяла растителност, отпадъци и отломки в коритото и дава свободен път на водата да се върне обратно в земята. Възстановяват се корита, водопроводната система и фасади, за да се укрепят за още поколения истории. Не на последно място,
за да вдъхнат живот на чешма – те пазят и споделят нейната история.

Именно, поради факта, че екипът отделя много внимание, за да съхрани всяка една от чешмите в най-автентичния ѝ вид, имат нужда от още хора, с които да успеят да постигнат тази цел! Тази година са  избрани чешми, които имат нужда от почистване. Всеки желаещ с или без никакъв опит в подобни дейности би могъл да се включи в инициативата. 

Ето какви са начините за това:

- Като стане доброволец в кампанията;

- като обедини усилия заедно с роднини, приятели или познати и почисти намерена от екипа на “Наука за природата” чешма, която има нужда от възстановяване;

- като почисти чешма, която е важна за самия него.

Ако искате да почистите някоя от избраните от организацията чешми ще ви бъде дадена локация на чешмата, какво е нужно да се направи по нея и контакт със собственика. От фондация „Наука за природата“ имат отговорността предварително да уточнят детайлите със собственика относно нужните действия. Под ръка доброволците трябва да имат: лопата, мотика, кирка, ръкавици, чували за отпадъци.

За допълнителна информация: Телефон: 089 582 1805.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки