Конфискуваха почти 90 тона кори от мъждрян


Конфискуваха почти 90 тона кори от мъждрян
Снимки: ИАГ и интернет
02 Юни 2023, Петък


Собственикът на пункт за изкупуване на недървесни горски продукти в региона на Сунгурларе .притежавал документ само за 3300 кг

Автор: Десант

Близо 90 тона незаконно добита кора от мъждрян задържаха горски служители от Регионална дирекция по горите – Бургас и Югоизточно държавно предприятие, съвместно с РУ Сунгурларе.

Нарушението на Закона за горите е разкрито на 1 юни при проверка в пункт за изкупуване на недървесни горски продукти в региона. Проверяващите открили 90 000 кг кори от мъждрян, като собственика е притежавал документ за 3300 кг. Останалото количество е задържано. Образувано е полицейско дознание.

Кората и листата на мъждряна се изкупуват като ценна суровина във всички пунктове за недървесни горски продукти, но техният добив става само след издадено позволително и платена такса от съответното горско стопанство.

Кората се събира рано през пролетта - при започване сокодвижението на растенията, в периода март-май. Тя е изключително ценна суровина в химико-фармацевтичната промишленост и е част и от много отвари в народната медицина.



Припомняме, че в началото на април служители на ДГС-Нови пазар откриха 150 килограма незаконно добита кора от бял ясен (мъждрян). Тогава директорът стопанството инж. Петър Железов коментира, че през последните години се забелязва повишаване на интереса към кората и листата на мъждряна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки