Бургас почита стогодишнината от рождението на Апостол Карамитев


Бургас почита стогодишнината от рождението на Апостол Карамитев
02 Юни 2023, Петък


Любимият на поколения българи актьор е роден в морския град на 17 октомври 1923 г.

Автор: Десант

Стогодишнината от рождението на една от най-големите звезди на българския театър и кино – актьорът Апостол Карамитев, ще бъде подобаващо отбелязана в родния му Бургас. Любимият на поколения българи актьор е роден в морския град на 17 октомври 1923 г. 

Инициативата на Община Бургас е под надслов „Многоликият Апостол Карамитев“ и ще представи поредица от вълнуващи събития до края на годината, които включват филми, изложби и интригуваща срещи.

На 5 юни, понеделник, от 18.30 часа на площад „Тройката“ ще бъде открита външна изложба, посветена на Апостол Карамитев. В нея са събрани непоказвани до сега архивни документи, дарени на Държавен Архив Бургас от Борис Цацов през 2021 г. Те съдържат кадри на актьора както от роли в театъра и киното, така и от срещи с публиката. Има още снимки с автографи, визуализации на дипляни и афиши от театрални постановки и филми.

Специално място заемат снимки, направени от Апостол Карамитев на родителите и децата му. Малко известен факт е, че незабравимият актьор, е бил любител фотограф.

Веднага след това, от 19.00 часа в зрителна зала „Тончо Русев“ на Културен дом НХК ще бъде показан документалният филм „Апостол Карамитев“.

„Апостол Карамитев“ е 56-минутна документална копродукция на България, Италия и САЩ, на български език с английски субтитри. Лентата разказва за живота и кариерата на известния и обичан български актьор, но е и духовно пътешествие, в което един син преоткрива баща си. След прожекцията публиката ще има възможност да разговаря със сина на актьора – Момчил Карамитев, който е режисьор, сценарист и оператор на документалния филм.

Час преди откриването на изложбата на площад „Тройката“, екип на Българско национално радио – Бургас, които са медийни партньори, ще обособят специално открито студио. На мястото ще прозвучат реплики на актьора от негови емблематични роли и интервюта, запазени в Златния фонд на БНР.

Гласът на актьора ще звучи и във фоайето на Културен дом НХК преди прожекцията на филма.

Апостол Карамитев завършва италианската гимназия в родния си град, след което записва да учи право в София, но в крайна сметка избира да се посвети на театъра. До 1947 г. той учи актьорско майсторство във Висшия институт за театрално и филмово изкуство (днес НАТФИЗ) в София, след което става актьор в Народния театър „Иван Вазов“.

Дебютира като филмов актьор през 1951 г. с „Утро над родината“ на Антон Маринович и Стефан Сърчаджиев. Спечелва благоразположението на публиката с ролята си на романтичен герой. За ролята на Мишо във филма „Това се случи на улицата“ на Янко Янков е удостоен с почетен диплом на кинофестивала в Карлови Вари през 1956 г.

Друга популярна роля на Карамитев от този период е Радослав в „Любимец 13“ (1958) и Апостол от „Специалист по всичко“ (1962). Александров във филма „Бялата стая“ (1968) на Методи Андонов му носи наградата за актьорско майсторство на кинофестивала във Варна. В германско-българската копродукция Heimlichkeiten (1969) на режисьора Волфганг Щаудте, Апостол Карамитев изпълнява главната роля на полковник Дамянов.

Последната му филмова изява е през 1974 г. в историческата роля на Иван Асен II във филма на Вили Цанков „Сватбите на Йоан Асен“ („Царска сватба в Търново“), когато вече е тежко болен.

През 2007 г. Апостол Карамитев е избран сред 100-те най-велики българи в историята от тв формата „Великите българи“.

В негова чест в родния му Бургас има именувана улица и е направен красив монумент. Всеки може да се преклони пред него и да постави цвете в чест на актьора. Символично паметникът е поставен точно до Летния театър в Морската градина.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки