И това лято бургаският музей ще черпи посетителите си с вино в реплики на антични и средновековни чаши


И това лято бургаският музей ще черпи посетителите си с вино в реплики на антични и средновековни чаши
Снимки: РИМ-Бургас
02 Юни 2023, Петък


Божествената напитка е произведена от местни винарски изби

Автор: Десант

И това лято всеки посетител на Археологическия музей в Бургас, заплатил входен билет, ще може да изпие чаша вино сред витрините с древни артефакти. Дегустацията на продукцията на местни винарски изби е безплатна.



Инициативата бе въведена през миналия летен сезон по идея на директора на Регионалния исторически музей в морския град д-р Милен Николов.

Ревностните почитатели на археологията ще имат възможност да си закупят оригинален подарък – авторски реплики на чаши за вино от Древна Гърция, Рим и Средните векове, изработени от реставратора на музея Иван Арабаджиев.

Сувенирите, предлагани в Археологическия музей на бул. „А.Богориди“ 21, съчетават функционалност с естетика, а висококачественият материал е достатъчно здрав и подходящ както за всекидневна употреба, така и за елегантна декорация на всеки интериор.



За модел са използвани оригинални образци от древногръцката, римската и средновековната епохи, открити по време на разкопки от бургаските археолози.

Всяка една чаша е произведение на изкуството – тя е ръчно изработена, източена на грънчарско колело, ангобирана, гравирана и изпечена два пъти. Използвани са различни техники, включително и сграфито.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки