Историята със щастлив край на египетския лешояд Фердинанд, който бе спасен благодарение на GPS предавател


Историята със щастлив край на египетския лешояд Фердинанд, който бе спасен благодарение на GPS предавател
Снимка: Зелени Балкани
02 Юни 2023, Петък


Тя е добър пример за това как най-новите технологии могат успешно да бъдат използвани за спасяване на живота на дивите птици

Автор: Десант

Египетският лешояд Фердинанд бе спасен тези дни, благодарение на GPS предавателя, с който е маркиран. Данните от него известно време показвали, че птицата извършва само кратки полети и прекарва много повече време от обичайно, почивайки си и кацнала на земята или на електрически стълбове. Това било обезпокоителен сигнал показват, че вероятно с нея има някакъв проблем.

Историята разказват от Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

В сряда, рано сутринта, Волен Аркумарев от БДЗП се отправя към мястото в околностите на Джебел, където според GPS-а Фердинанд е прекарал нощта на земята в гориста местност.

Първоначално е извършено наблюдение от разстояние, за да не се безпокои излишно птицата. Тя е наблюдавана кацнала на стръмен склон сред гъсти храсти и дървета и макар видимо да изглежда жизнена, мястото, на което е намерена, е нетипично за нощувка на здрав лешояд.

Когато лешоядите нощуват на земята, те са изложени на риск от нападение от хищници като чакали и лисици и затова най-често те прекарват нощта на скали, сухи дървета или високи електрически стълбове.

Експертът на БДЗП успява да достигне мястото, където се намира птицата, и въпреки опита й да избяга в гората, тя е уловена. Следват над 500 м провиране през храсти и труднопроходим терен, но мисията е успешна.

Лешоядът е спешно транспортиран до Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. След обстоен преглед ветеринарните лекари установяват, че Фердинанд има луксация на лявото крило, която вероятно е причинена от сблъсък. Това обяснява странното му поведение през последните дни и това, че прелита само на къси разстояния.

В момента Фердинанд се възстановява под наблюдението на лекарите в Центъра и след като бъде въстановен напълно, ще бъде отново върнат в дивата природа на Източни Родопи от екипа на БДЗП.

Тази история с щастлив край е добър пример за това как най-новите технологии могат успешно да бъдат използвани за спасяване на живота на световнозастрашените видове като египетския лешояд.

От Спасителния център припомнят, че египетският лешояд Фердинанд е излюпен в Зоопарк София през 2019 г. и след като е дарен за дейностите на проект „Нов живот за египетския лешояд“, две години  е отглеждан в Центъра,  а след това - освободен в Източни Родопи.

При освобождаването си той е снабден с GPS предавател, който дава възможност придвижванията му да се проследяват в реално време. Тази година птицата се завърна в Източни Родопи. От Спасителния център се надяват, че след като бъде излекуван, някой ден ще създаде семейство и остави потомство.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки