Специализираната болница за рехабилитация в Котел затвори врати, няма пари, а персоналът напуснал


Специализираната болница за рехабилитация в Котел затвори врати, няма пари, а персоналът напуснал
Снимка: Звънар
01 Юни 2023, Четвъртък


От Министерството на здравеопазването разпоредиха на агеннция „Медицински надзор“ да извърши проверка в болницата

Автор: Десант

Близо 300 хиляди лева са задълженията на Специализираната болница за рехабилитация в Котел. Това каза пред репортер на Българската телеграфна агенция директорът на лечебното заведение д-р Цветан Влахов, който научи от БТА  за планирано днес посещение в болницата на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

На официалния сайт на болницата е публикувана информация, че временно се преустановява приемът на пациенти от 1 юни, поради невъзможност за предоставяне на медицинските услуги във връзка с напускане на работници и служители, пише Звънар.

От половин година приходната част на лечелното заведение се формира почти изцяло от здравната каса, посочи д-р Влахов. Това са постъпленията от преминалите през лечение пациенти. Грубо казано, около 20-30 хиляди лева всеки месец не достигат на дружеството да съществува, каза той и допълни, че за да функционира болницата, трябва да се върне и персоналът.

По думите му задълженията растат постоянно. Отлив на пациенти се е получил по време на ковид пандемията, но тогава са били подпомагани от бюджета на министерството.

На 30 май Общинският съвет в Котел прие декларация срещу евентуалното закриване на Специализираната болница. В декларацията се настоява министърът на здравеопазването, който е принципал на болничното заведение, да предприеме незабавни действия за плащане на заплатите на работещите там, както и задълженията, натрупани от болницата. Настоява се още да се вземат мерки за връщане на напусналия персонал предвид високата им квалификация.

На Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ е възложено извършването на проверка в лечебното заведение, посочват от министерството на здравеопазването. 

От Медиапул припомнят, че Специализираната болница в Котел отваря врати през 1953 г. като „Детски санаториум за костно-ставна туберколоза“. Така продължава да работи до 1965 г. , когато преминава в Детски санаториум за рехабилитация.

От 2011 г. лечебното заведение е трансфорирано в Специализирана болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация, в която се извършват рехабилитационни процедури на деца и възрастни хора с неврологични, ставни заболявания, болести на опорно-двигателния апарат, на централната и периферна нервна система.

Болницата обслужва пациенти от цялата страна, като най-големите потоци са от областите Варна, Добрич, Бургас, Сливен, Ямбол, Шумен, Търговище. Пациентите са предимно хора с трайни увреждания - вродени и придобити, както и такива с последици от травми, заболявания в следствие на диабет, артрит и други.

Специализираната болница в Котел бе първата в страната, получила апарат за локомоторна терапия, а дарението за близо 1 милион лева бе от кампанията „Българската Коледа“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки