Национална програма „Неразказаните истории на българите“ ще обогатява знанията на учениците


Национална програма „Неразказаните истории на българите“ ще обогатява знанията на учениците
Снимката е илюстративна
31 Май 2023, Сряда


Те ще имат възможност да извършват изследователска и проучвателна работа в архивите в областта на българското културно-историческо наследство

Автор: Десант

Национална програма „Неразказаните истории на българите“ ще даде възможност на учениците да обогатят знанието си за България чрез изследователска и проучвателна работа в архивите в областта на българското културно-историческо наследство и приноса на съвременните българи за цивилизационното развитие на съответната държава/район/населено място.

Тази програма ще помогне на българските държавни и неделни училища в чужбина да приобщят местната общност чрез представяне на резултатите в уроци по родолюбие, форуми и срещи.

Двадесет и една са националните програми за развитие на образованието, които одобри правителството на днешното си заседание.

„Неразказаните истории на българите“ е една от двете нови от тях. Другата е „България - образователни маршрути“, като неейната цел е учениците да придобият знания чрез преживяване извън училището, в реална среда чрез различни образователни маршрути, които включват обекти в тематичните направления: история и археология; география и икономика; биология, биоразнообразие и екология; изкуства, архитектура и литература; етнография, фолклор и занаяти, които допринасят за личностното и гражданското им развитие и за патриотичното им възпитание.

Ще има възможност и за съвместни инициативи с културни и научни институции (музеи, галерии, театри, планетариуми, обсерватории, научни институти, обществени библиотеки и др.).

За първи път програмата надгражда обучението по български език и литература, история на България и география на България, организирано в чужбина, чрез извънкласните дейности, свързани със съхраняването на националната идентичност и култура. Така учениците ще опознават с посещения на място не само природните и историческите забележителности на България, но и съвременните българи.

Ще продължи изпълнението на държавната политика, свързана със съхраняване и популяризиране на българското езиково и етнокултурно пространство зад граница.

И през следващата учебна година ще работят програмите за популяризиране на иновациите. Училищата и детските градини ще бъдат подкрепяни за осигуряване на информационни и комуникационни технологии, предвиждат се обучения на ученици за безопасно използване на интернет.

Ще се подпомага обучението по програмиране за повишаване на компетентностите по ИКТ и създаването на условия за дигитално професионално образование и обучение в сътрудничество с университети и с работодатели.

Ще продължи осигуряването на постоянен достъп на всички 265 общини до Информационната система за реализация на Механизма (ЙСРМ), чрез която се работи за обхващане и оставане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

През тази година ще се създават и обновяват учебни кабинети, класни стаи и стаи за занимания по интереси, в които учениците се обучават в областта на хуманитарните науки, изкуствата и спорта. За поредна година ще се финансира изграждането на площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата.

Детските градини също ще получат подкрепа за прилагане и популяризиране на иновативни практики. Предвидени са и дейности за модернизиране на материалната база в професионалните училища.

Остават програмите „Обучение за ИТ умения и кариера“, „Заедно в изкуствата и спорта“. И през 2023 г. ще се разработват и оценяват нови учебни помагала, уточняват от пресцентъра на Министерския съвет.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки