В Деня на военните духови оркестри да си спомним „Велик е нашият войник“


В Деня на военните духови оркестри да си спомним „Велик е нашият войник“
Паметна плоча на създателите на марша „Велик е нашият войник“
31 Май 2023, Сряда


За най-популярния български военен марш разказват от Националния военноисторически музей

Автор: Десант

Последният ден на май се отбелязва като празник на военните духови оркестри. По този повод от Националния военноисторически музей са посветили публикация във фейсбук страницата си на най-популярния български военен марш „Велик е нашият войник“. 

Той е създаден в Охрид през 1916 г. по време на Първата световна война (1915 – 1918) като марш на 23-ти пехотен Шипченски полк. А точно на 31 май 2001 г. е обявен официално за химн на Българската армия.

Тържествената песен възпява високия боен дух, патриотизма, себеотрицанието и жертвоготовността на българския войник. Със същата заповед на министъра на отбраната денят е обявен и за празник на военните духови оркестри!

Автор на текста на химна е журналистът подпоручик Константин Георгиев, а композитор – преподавателят по музика редник Михаил Шекерджиев.

За първи път песента е изпълнена пред охридското население от импровизиран войнишки хор в съпровод на австрийска духова военна музика. По инициатива на взводния командир подпоручик Иван Влаев маршът е отпечатан в голям тираж, а приходите от продажбата са предадени на семействата на убитите войници от полка.

Посетителите на военноисторическия музей може да усетят вдъхновяващото въздействие на бойните маршове в залите на постоянната му експозиция, която е с работното време от сряда до неделя от 10 до 18 ч., като касата затваря в 17 ч.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки