Започват проверки по морските плажове, хотели и заведения


Започват проверки по морските плажове, хотели и заведения
Снимката е илюстративна. Източник: КЗП
30 Май 2023, Вторник


От юни до края на август Комисията за защита на потребителите ще провежда своята Програма „Лято 2023“

Автор: Десант

От началото юни до края на август Комисията за защита на потребителите ще провежда своята Програма „Лято 2023“. Нейната цел е да бъде осъществен всеобхватен контрол по спазване изискванията на Закона за туризма и осигуряване на оптимална защита на интересите на потребителите при предоставянето на туристически услуги през летния сезон.

Част от акцентите по Програмата към настоящия момент са проверки на:

- морските плажове - следи се за спазване на задълженията на стопаните им, които са уредени в приложимата законова уредба и договорите за концесия и наем. Проверките на плажните ивици ще бъдат редовни и извънредни, както и по постъпили сигнали и ще са ежедневни през целия сезон и по цялото Черноморие. Регулярно проверките ще обхващат всички морски плажове, а тези, на които са установявани чести нарушения, ще бъдат под специален мониторинг.

- места за настаняване с определена категория 3, 4 и 5 звезди

- прилежащите заведения за хранене и развлечения

В хода на проверките освен спазването на изискванията на Закона за туризма се следи, събира и анализира информация с цел преценка дали потребителите получават пълна, вярна  информация, която по начина на представяне не е заблуждаваща.

Преди или в хода на извършваните проверки на туристическите обекти се проверяват и сайтовете им, или налични данни за тях в интернет пространството.

При преглед на информацията потребителите трябва да получат верни данни за вида и категорията на туристическите обекти, както и по отношение предоставяни услуги, условия, местонахождение и др. въз основа, на които ще направят избор и ще вземат решение за покупка.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки