Ново издание на романа на Константин Петканов „Индже войвода“ припомня драматични събития от турско време


Ново издание на романа на Константин Петканов „Индже войвода“ припомня драматични събития от турско време
30 Май 2023, Вторник


Увлекателното историческо четиво за славния хайдутин пренася читателите в годините на отоманския мрак и описва достоверно патриотизма на Бимбеловия и Узунниколовия родове

Автор: Яна Славянска

Сред непомръкващите исторически творби на именития български писател академик Константин Петканов достойно място със своята национално-патриотична полемика заема и романът „Индже вой-вода“, отпечатан през 1931 г. Сега бургаското издателство „Божич“ даде живот на неговото второ издание, което вече търси път към своите читатели.

Увлекателното историческо четиво за славния хайдутин пренася читателите в житие-битието на странджанските българи в годините на отоманския мрак и описва достоверно патриотизма на Бимбеловия и Узунниколовия родове - непримирими и непоколебими застъпници за църковно и национално освобождение.

Техни представители са участници в Караевренската буна против Юмер Драза - самопровъзгласил се за независим владетел на Странджанската Равна гора. Башията е в непристанни конфликти с кърджалийския главатар Кара Фейзи, в чиято орда за известно време се подвизава Индже войвода и последващият му байрактар и неразделен приятел Кара Кольо.

Факийските и Ичменските първенци Вълко Бимбелов, Маринчо Тюрюдията и Никола Узуна са непримирими врагове на османското владичество и опитите на гръцката църква да похити духовната самостоятелност на българите ги събира и единява за борба против националните неволи и въздигане на българския дух за освобождение. И срещата на тези непоколебими патриоти е опит за пробуждане на бунтовния дух на равногорци, за отхвърляне на робията и провъзгласяване на свободно българско царство.

В предговора си към изданието  на ИК „Божич“ Иван Джамбазов отбелязва: „С великолепно художествено майсторство и завидна вещина авторът описва срещата, споровете, съмненията, страховете на тези бунтовни мъже. Упованията им във войводите, бродещи с дружините си по гори и балкани, за да мъстят на поробителя - Моню войвода, Христо войвода, Вълчан войвода, Стоян войвода от Ямбол, и най-вече надеждите им да приобщят към делото заместника на Кара Фейзи - Индже Стоян и Кара Кольо.

И те вярват непоколебимо в намеренията си, в техния успех. Замислят план, чрез който Юмер Драза и Кара Фейзи да застанат в открита един срещу други бран, при която да се погубят взаимно. И този план е построяването на Караевренската кула от Драза, която да му бъде в помощ за спа-сение при набег на Кара Фейзи.

Със задължението да склони потурнака да построи калето, въпреки отвращението си към него, се заема Вълко Бимбела. Всеки от съзаклятниците приема свое задължение в организиране на Странджанската буна. Накрая решават как и кога да се срещнат с Индже.

Заради страстта колкото по-скоро да се случат тези събития и войводата да бъде обявен за български цар, понякога водят до крамоли и несъгласие, но никога до разколебаване на замисъл. Още по-силна се възвисява вярата им след съгласието на Индже и другите войводи да се включат в делото против поробителите и гръкоманите.

Авторът с вещина и художествено майсторство изгражда разказа за събитията през онази историческа епоха - къде обнадеждаващо приповдигнати, къде горчиво-трепетни. Себеотрицанието и пробуденият патриотичен дух се възземат и остават живи пред опасността делото да бъде обречено на неуспех.“

Наред с описанието на бунта, на трагичните събития и несгоди, Константин Петканов разкрива самобитността на българския дом, неговото ежедневие, изпълнено с радости, трепети и грижи. Не подминава и природните красоти, което прави разказа му достоверно жив и колоритен. 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки