Украйна се кани да смени името на Грузия


Украйна се кани да смени името на Грузия
Снимката е илюстративна
Ключови думи: Грузия, Украйна, име, Джорджия
30 Май 2023, Вторник


Повечето страни членки на ООН я наричат Джорджия и по тази причина често се бърка с едноименния американски щат

Автор: Десант

Партията на украинския президент Зеленски „Слуга на народа“, заедно с „Европейска солидарност“, „Глас“ и фракцията „Баткивщина“ са внесли във Върховната Рада законопроект с предложение Грузия да се нарича вече Сакартвело (в превод Страна на грузинците), а грузинците – картвели. Това име следва да бъде използвано в официалните документи и преписки, а също и в следствата за масова информация, пише „Комерсант“. 

По-рано аналогично решение пие Литва, а в отговор на това грузинският парламент прие заков за преименуването на прибалтийската страна на Лиетува. 

Утвърденото в руския и някои други езици, включително български, название Грузия произлиза от арабско-персийското Гурджан или Гурзан.

Преди няколко години Япония, която използваше фонетичната транскрипция на думата Грузия – Гурудзиа, по молба на Тбилиси започна да назовава страната Джорджия. Именно така сега наричат Грузия повечето страни членки на ООН. По тази причина обаче източноевропейската държава на брега на Черно море често се бърка с едноименния американски щат.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки