Най-добрите ковачи и майстори ножари се събират на първия Ковашки събор, който ще се проведе в Асеновград


Най-добрите ковачи и майстори ножари се събират на първия Ковашки събор, който ще се проведе в Асеновград
26 Май 2023, Петък


В рамките на три дни ще бъдат показани много техники за коване, различни видове ножове, брадви, вилици за барбекю и др. Посетителите ще имат възможност сами да развъртят ковашките чукове

Автор: Десант

От петък до неделя Асеновград ще е домакин на първия Ковашки събор. В Централния парк на града ще се съберат едни от най-добрите ковачи и майстори ножари в България.

По време на събитието ще бъдат показани много техники за коване, различни видове ножове, брадви, вилици за барбекю и др. Ще бъдат изковани и сувенирни ножчета и изделия от метал. Всеки от посетителите ще има възможността да се опита да изкове нещо сам под наблюдението на майстор ковач и съветите му.

Ето и подробна програма на събора:

Петък - 26 май:

– 08:00 ч. - 12:00 ч. - изграждане на работните площи и зони.

– 12:30 ч. - 20:00 ч. - време за работа, тест на пещите и коване на различни изделия от метал + възможност за зрителите и гостите да опитат да изковат свои изделия, под наблюдението и съветите на майсторите.

Събота - 27 май:

– 08:30 ч. - отваряне на работилниците, палене на пещите и коване на ножове и други произволни изделия от метал. Майстори ковачи от различни краища на страната ще показват уменията си в коването. Ще бъдат изковани сувенирни малки ножчета, отварачки, листа и други изделия от желязо.

– 10:30 ч. – 11:00 ч. - официално откриване на Ковашкия събор.

– 11:00 ч. – 13:00 ч. – време за работа по изковаване на ножове и др. изделия от майсторите. Възможност за гостите и наблюдаващите да опитат да изковат изделия от метал сами, под наблюдението и съветите на майсторите. Ще бъдат показани и изковаване на нож, техники при направата на острие и правилното разпределение на пропорциите при коването. Майстори с показно.

– 13:00 ч. - 14:30 ч. – Мастър клас с майстор Кирил Митрашков. Изковаване на майсторски нож, съчетано с лекция и показно за анатомията и коването. Правилни начини за коване, захват на чука и стойка, предпазващи от травми.

– 14:30 ч. – 16:00 ч. – Мастър клас с майстор Радо Сарафов. Изковаване на кука за дране от метал, показваща много и различни видове техники от коването, съчетано с лекция по правилното използване на различните видове техники при коването – усукване, подбиване, изтегляне и др.

– 16:00 ч. – 20:00 ч. – време за изковаване на различни сувенирни изделия от метал, както и възможност за гости от публиката да изпробват своите умения в коването и да изковат собствени изделия, под наблюдението и насоките на майсторите.

Неделя 28 май:

– 08:30 ч. - 12:00 ч. – отваряне на работилниците, палене на пещите и започване с коване на ножове, сувенирни изделия и други ковани изделия от метал. Майсторите ще покажат различни техники в изковаването на различни изделия. Възможност за всеки да изпробва уменията си и да научи и усвои техники за коване на изделия от метал.

– 10:00 ч. - 12:00 ч. – Мастър клас с майстор Радо Сарафов. Изковаване на ковашки клещи с различни техники. Обяснение за методите на коване и различните видове клещи.

– 12:00 ч. – 13:00 ч. – връчване на грамоти на участниците, участвали активно в събора и показали своите умения на публиката.

– 13:00 ч. – 18:00 ч. – възможност за зрителите да изпробват своите умения и да опитат да изковат свое изделие от метал, под надзора и напътствията на майстор.


В категории: Добри Вести , Занаяти

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки