Организират поход до скалния манастир над село Хан Крум


Организират поход до скалния манастир над село Хан Крум
Снимка: Архив Десант
25 Май 2023, Четвъртък


Инициативата е по повод 28 май – Ден на парковете в България

Автор: Десант

Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“. Инициативата е по повод 28 май – Ден на парковете в България.

Походът ще започне в 10 часа, а сборният пункт е Летният информационен център на ДПП „Шуменско плато“, който се намира на паркинга до паметник „Създатели на българската държава“.

Преходът е с продължителност около 3 часа, като служители на Парка ще запознаят присъстващите с историята на скалните манастири по шуменското плато и ще покажат интересни представител на растителния свят, които се срещат по маршрута. Обозначен е с бяло-зелена маркировка.

Желаещите да се включат трябва да бъдат с подходящи за туризъм обувки. Не е необходимо предварително записване, походът е безплатен.

Според историческите сведения, скалните венци по протежението на цялото плато са обитавани през Средновековието от монаси исихасти, които грижливо са оформили църкви и килии, а някои от тях са били и изографисани.

Вижте също: По стъпките на исихастите до Калугеровата пещера 

Дирекцията на ПП „Шуменско плато“ преиздаде през миналата година книжка, която описва скалните манастири и достъпа до тях.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки