Честваме Възнесение Господне


Честваме Възнесение Господне
25 Май 2023, Четвъртък


Празникът е наричан още Спасовден и се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Великден

Автор: Десант

Тази година Българската православна църква чества Възнесение Господне на 25 май. Празникът е наричан още Спасовден и се отбелязва винаги в четвъртък, на 40-ия ден след Възкресение Христово – Великден. 

Датата идва от това, че според Новия завет 40 дни след възкресението си Исус Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях. На четиридесетия ден от Възкресението си Христос им се явил за последен път, беседвал с тях и ги извел от Йерусалим до върха на Елеонската планина. Там Божият син вдигнал ръце да ги благослови, отделил се от земята и, подет от облак, се издигнал бавно към небето при своя небесен Отец.

Според българската народна традиция Спасовден е свързан почитта към мъртвите. Поверието гласи, че на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък.

На 40-ия ден след Великден в горите се появяват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия през нощта росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади.

Според поличбите, в които българите са вярвали от стари времена, ако на Спасовден вали дъжд, годината ще е богата, а реколтата – обилна.

Имен ден празнуват Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска и производните на тези имена.

Денят е и професионален празник на хлебопроизводителите и сладкарите.


В категории: Новини , Църковни празници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки