Изнасят лекция „Дигитална археология“ под куполите на софийското Ларго


Изнасят лекция „Дигитална археология“ под куполите на софийското Ларго
Илюстрация: digitalarchaeology.org.uk
22 Май 2023, Понеделник


Лектор ще е гл. ас. д-р Чавдар Кирилов

Автор: Десант

На 22 май от 18 ч. в Конферентна зала 1 под куполите на софийското Ларго гл. ас. д-р Чавдар Кирилов 
ще изнесе публична лекция на тема „Дигитална археология“, информира сп. „Българска наука“

Традиционната обществена представа свързва археологията с прах и пот, лопати и кирки, четки и шпакли, омачкани тетрадки и скицници, с находки от керамика, метал и стъкло, които се вадят от земята и част от които след това се поставя в музейни витрини, с останки от някогашни градежи, които се консервират или дори реставрират, за да се превърнат в туристически атракции на място.

Тази представа сама по себе си не е невярна – археологията дълго време беше (и дори днес продължава отчасти да бъде) най-вече това. От друга страна обаче, тя е сред онези дялове на хуманитаристиката, които работят в тясна връзка с т. нар. точни науки, наблюдават внимателно напредъка на технологичното развитие, и при първа възможност се възползват от него, за да усъвършестват традиционните методи за изучаване на човешкото минало и да разработят нови такива.

Именно на част от модерните възможности на археологията за проучване, документиране, интерпретация, визуализация и дори прогностика е посветена лекцията „Дигитална археология”: методи за дистанционни изследвания (цифрова въздушна фотография, лидар, геофизични измервания), за дигитална документация на археологически обекти (тотални станции, GNSS приемници, фотограметрия), бази данни, географски информационни системи и др.

Презентацията не е замислена като теоретична – аудиторията ще има възможност да види конкретни резултати от прилагането на различни методи на родна почва вкл. в рамките на научни проекти, ръководени от лектора.

Всички лекции ще се излъчват в съответните дни в платформата Zoom на следния линк: https://us06web.zoom.us/j/9042369954?pwd=UG5kOW45ZkphUkdldzVhdXRkNU5OUT09

Meeting ID: 904 236 9954
Passcode: KTRIO


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки