Още 300 хиляди лева са нужни за пилона на Рожен


Още 300 хиляди лева са нужни за пилона на Рожен
18 Май 2023, Четвъртък


Той ще е най-високият национален флаг в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в целия свят

Автор: Десант

На 13 юли по време на официална церемония на Роженските поляни ще бъде издигнато българско знаме с рекордни размери - най-високият национален флаг в Европейския съюз и на най-висока надморска височина в целия свят. На внушителния 111-метров Пилон „Рожен“ и на височина 1430 метра над морското равнище ще се развее трибагреник с площ от 1110 кв.м.

За изпълнението на проекта вече са събрани малко над 700 хиляди лева под формата на дарени услуги, материали и пари, а оставащата сума е 300 хиляди лева, като срокът за събирането ѝ е средата на юни, за да се осъществи проекта.

Набирането на средства за пилона - символ продължава, като дарения могат да се направят през сайта на кампанията www.pilon.rozhen.bg, чрез дарителската сметка - IBAN: BG31DEMI92405000304216, както и чрез дарителски SMS с текст DMS ZNAME на номер 17 777 (за всички мобилни оператори).

Трибагреникът и внушителният пилон вече се изработват, като крайният срок за доставка е 1 юли. Всички необходими документи за изграждането на пилона, като разрешителни за строеж, проучвания и сондажи на терен, са готови и са с положителни становища, което означава, че остава само една стъпка за сбъдването на тази мащабна българска мечта.

Най-голямата част от необходимите средства са за изработката на самия пилон, на който ще се развее знамето. Той е с тегло 110 тона и ще бъде транспортиран до Роженските поляни с три извънгабаритни композиции u 8 стандартни тира. За извисяването му ще бъде необходим височинен кран 350 тона със 120-метрова стрела.

Издигането на Пилона „Рожен“ е съпроводено и от още един завет към бъдещите поколения – послания от 28-те области на България ще бъдат гравирани в основата на монумента върху плоча с карта с контурите на страната ни. Картата вече се изработва безвъзмездно от училището по каменоделство в с. Кунино и се очаква да бъде готова до края на май.

Откриването на Пилон „Рожен“ ще е придружено от най-мащабния спектакъл с исторически картини на живо правен някога у нас, шоу-заря и концерт на примата на българската естрада Лили Иванова. В следващите дни – от 14 до 16 юли, ще се състои и традиционният събор Рожен, който тази година навършва 125 години.

Инициативата за изграждане на монумент на българското знаме е на  фондация „Наследство в бъдещето“ и се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки