Откриват в София изложба за Погрома в Босилеградско


Откриват в София изложба за Погрома в Босилеградско
15 Май 2023, Понеделник


Навършват се 106 години от събитията, когато сръбска паравоенна формация нахлува в този край от територията на Царство България и избива 34 невинни цивилни граждани

Автор: Десант

Институтът за етнография и фолклористика при Българската академия на науките и Културно-информационният център на българското национално малцинство „Босилеград“ организират фотодокументална изложба на тема „Погромът в Босилеградско – 15-16 май 1917 г.“.

Тя ще бъде открита в София на 21 май т.г., неделя, от 17 часа местно време, във фоайето на ул. „Московска“ 6А (северен вход на Княжеския дворец).

На 15 май т.г. се навършват 106 години от погрома в Босилеградско по време на Първата световна война, когато сръбска паравоенна формация нахлува в този край от територията на Царство България, избива 34 невинни цивилни граждани и опожарява Босилеград и околните села.

Както е известно, след края на тази война и Ньойския договор, този и други западни краища на България, т.нар. Западни покрайнини, които са били населени само с българи, са дадени на Кралство Югославия, по-късно стават част СФР Югославия, а след това Босилеградският и Царибродският краища стават част от територията на Сърбия.

А Струмишкият край, който също е бил откъснат от България след Първата световна война, е част от територията на днешната РС Македония.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки