Богата програма за Славейковите празници в Трявна


Богата програма за Славейковите празници в Трявна
15 Май 2023, Понеделник


Те са най-яркият израз на признателност и преклонение пред делото на баща и син Петко и Пенчо Славейкови

Автор: Десант

Последната седмица на май възрожденска Трявна ще се превърне в културната столица на България. Поводът – Национални Славейкови празници 2023, които ежегодно се провеждат в градчето и с гордост могат да се определят като най-значимото събитие в културния календар на местната власт.

Тази година престижното мероприятие ще се състои в периода от 25 май до 28 май включително и ще предложи изключително богата и разнообразна програма за своите гости.

„Национални Славейкови празници се провеждат в Община Трявна от 1968 г. насам и са неизменно най-яркият израз на признателност и преклонение пред делото на баща и син Петко и Пенчо Славейкови“, отбелязва кметът на Община Трявна Силвия Кръстева.

Официалната церемония по откриване на Националните Славейкови празници ще се състои на 25 май от 17 ч. на старинния площад „Капитан дядо Никола“ с поздравление на тревненския кмет и празничен концерт на Камерен хор „Еуфоника“ при НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна и Тримата български тенори.

Празничната програма ще продължи в 20:00 ч. с участието на местната театрална трупа и тяхното комедийно представление „Аз, тя и тя“.

Талантливите артисти ще зарадват жителите и гостите на Трявна и през втория ден от Национални Славейкови празници 2023. В салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ – Трявна трупата ще представи „Епопея на забравените“ от Иван Вазов. Постановката е с начален час 19:30 ч.

В ранния следобед Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна ще открие изложбата „Що е „Стършел“ свършил“ в галерия „Казаков“, а карикатуристът Веселин Зидаров ще представи най-новата си книга „Тревненските зевзеци“ в многофункционална зала „Дръзновение“.

Третият празничен ден, по традиция, ще бъде изпълнен с най-много съпътстващи събития, които ще започнат още в ранните часове на деня. В 9,30 ч. дворът на музей „Славейкова къща“ ще приветства ученици от СУ „Петко Р. Славейков“ – Трявна и тяхното авторско литературно творчество.

И тази година, в Заседателна зала № 403 на Община Трявна ще бъде проведена традиционната Национална кръгла маса на тема „Лъжовното и истинното. Образи на света и обществото в творчеството на Петко и Пенчо Славейкови“, както и официална церемония по награждаване на лауреатите, отличени в Националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови, която ще се състои на площад „Капитан дядо Никола“.

Престижната Славейкова награда ще бъде връчена от кмета на Община Трявна, който веднага след това ще се включи в традиционния вече за Национални Славейкови празници – Ретро бал. Под звуците на английски валс, служители на общинска администрация, официални гости, представители на просветни институции и др. ще представят характерните за онова време облекла и аксесоари и ще приканват публиката за ретро снимки на обособен за целта фото кът.

Тази година специално участие в бала „Тихо вее вечерна прохлада“ ще вземат артистите от местната театрална трупа, които приятно ще изненадат присъстващите.

През съботния ден, в залите на галерия „Гъбенски“, ще бъде открита и фотоизложба „Резба-Фотоси“ на проф. Антон Дончев.

Паралелно с културните мероприятия, на площада пред НЧ „Пенчо Славейков“ в Трявна, ще се провеждат забавните мероприятия за най-малките гости на Национални Славейкови празници 2023. За тяхното настроение ще се погрижат артистите от Малка театрална компания, чийто фестивал „Лятно театро“ 2023 е съпътстващ към културната програма на предстоящите празници и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Неделно матине с изложба живопис на Лили Чаушева и концерт арфа на Анжела Маджарова в галерия „Арт-М“ – Трявна ще постави начало на заключителния неделен ден от Национални Славейкови празници 2023.

Кулинарният празник „Ока брашно – делва сладко“ ще проведе третото си подред издание на площада пред Часовниковата кула, като тази година негов специален гост ще бъде шеф Андре Токев. Заедно с него ще готвят кметът на Община Трявна, директорът и възпитаници на ПГТ „Проф. Пенчо Семов“ – Габрово. Кулинарни изкушения и най-различни вкусотии ще предложат още служители на СМРЗИ – Трявна и Социалните услуги в общността.

И тази година красив фолклорен завършек на Национални Славейкови празници 2023 ще поставят народните изпълнения на самодейните състави към НЧ „Пенчо Славейков 1871“-Трявна и НЧ „Пробуда-1924“ – Плачковци, както и музикалните такива на малките сладури от ДГ „Калина“ – Трявна и ДГ „Светлина“ – Трявна.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки