Басейните в Испания пресъхват


Басейните в Испания пресъхват
Снимка: Ройтерс
11 Май 2023, Четвъртък


Закон, който се очаква да влезе в сила през следващите дни, ще забрани на жителите в североизточната област Каталуня да ги пълнят

Автор: Десант

На всеки 37 от жителите на Испания се пада по един басейн. Ммножеството испанци са монтирали в дворовете си плувни съоръжения. Но тази година е много вероятно да не могат да се разхладят в тях. Причината е тежката суша в тази част на Европа, която принуждава властите да предприемат все по-строги мерки за пестене на вода, включително и ограничения за пълненето на басейни, пише „Ройтерс“.

Закон, който се очаква да влезе в сила през следващите дни, ще забрани на жителите в североизточната област Каталуня да пълнят празните си басейни, макар необичайно топлата пролет да подсказва, че идващото лято ще бъде също толкова нетърпимо, колкото миналогодишното, едно от най-горещите в историята. Законът няма да се прилага за обществени басейни или хотели.

Управлението на водите се превръща в гореща тема, докато Испания се подготвя за регионални и общински избори този месец и за национален вот по-късно през годината, а земеделските производители и други индустрии се борят за един все по-оскъден ресурс.

В много градове миналото лято, когато подпочвените води пресъхнаха, бяха въведени многочасови спирания на водата през по-голямата част от денонощието. 

Кметът на испанския град Вакарисес Антони Масана окачестви ограниченията за басейните „необходима мярка“ и подчерта, че се работи за изкопаването на нови кладенци.

По думите на Гонсало Делакамара, директор на IE Center for Water & Climate Adaptation в Мадрид, въпреки че използването на вода за пълнене на плувни басейни по време на суша е безотговорно, по-голямата част от водните ресурси на Испания се използват от селскостопанския сектор, което представлява 70% от потреблението на вода.

Той е категоричен, че в Испания липсват централизирани политики за управление на водите, които биха могли да осигурят стимули за фермерите да използват по-скъпа обезсолена вода за напояване, като решенията за цените на водата се вземат от местните градски съвети. 


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки