На Гергьовден в Камено


На Гергьовден в Камено
Снимки: Авторът
06 Май 2023, Събота


На 6 май градът и местната църква отбелязват своя празник

Автор: Яна Славянска

Гергьовден преобрази Камено във фестивален град. По традиция на 6 май е съборът на населеното място. Тогава и местният храм „Св. Георги“ чества храмовия си празник.

Във вълнуващия концерт спектакъл „Гергьовден е“ на режисьора Пламен Каров, с малка роля се включи и кметът Жельо Вардунски.



На откритата сцена в градския парк гергьовденските обичаи припомниха ученици от училище „Христо Ботев“ и Танцов ансамбъл „Здравец“.  



И тази година пазителите на автентичните обичаи от Сдружение „Каменовски традиции“ завъртяха чевермето, за да гостят всички, излязли на площа.



За пети път се проведе и Фестивалът на домашната гозба. На живо пред жителите и гостите на града готвиха популярни шеф готвачи и риалити звезди като победителката в „Хелс Китчън“ Валентина Вълкова – Захарчето и Махмуд ал Байруми от „Мастършеф“. 



Разнообразието от кулинарни специалитети допълваха екологичните продукти, предлагани на фермерския базар от местни производители. Все пак регионът е известен с добре развито животновъдство и на почит тук е качествената храна. 

Специален гост на празника бе виртуозът в захарното изкуство бургазлийката Златина Луис, която от години живее в Южен Уелс. Тя декорира пред публиката торта, която оформи като агне в съзвучие с темата на празника.



Всички изяви бяха съпътствани с много усмивки и добро настроение. 


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки