Златоглави лъвски тамарини се настаниха в бургаския зоопарк


Златоглави лъвски тамарини се настаниха в бургаския зоопарк
Снимки: Зоопарк Бургас
04 Май 2023, Четвъртък


Сред новите „бургазлии“ са и други екзотични видове маймуни като памукоглави тамарини, мармозетки, както и семейство сурикати

Автор: Десант

Двойка златоглави лъвски тамарини, памукоглави тамарини, мармозетки и семейство сурикати ще радват вече посетителите на зоопарка в Бургас.Сред най-редките видове маймуни в света и единствени в България са златоглавият лъвски тамарин и памукоглавият тамарин. Това са видове застрашени от изчезване. Животните се чувстват отлично, увери директорът на зоологическата градина Кръстьо Дъбов.Златоглавият лъвски тамарин се отличава с грива близка до тази на лъва, оттам идва и названието на маймуната. Те са отличават с дружелюбен и закачлив нрав. Видът обитава Южна Америка и е застрашен от световно изчезване.

Памукоглавият тамарин е вид дребна южноамериканска маймуна, която се среща единствено в Колумбия. Тези маймуни са един от 25-те вида примати, класифицирани като критично застрашени. В дъждовните гори на Колумбия са останали само около 6000 екземпляра от памукоглавия тамарин. Техният хабитат изчезва заради дърводобива.Пред новата обособена зона „маймуни от Южна Америка” в бургаския зоопарк са разположени различни информационни табла с образователна цел. Идеята е освен близка среща с редките и екзотични видове, хората да научат повече за тях и начина им на живот.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки